Осем лица са задържани за 24 часа по шпионския скандал.

Осем лица са задържани за 24 часа по шпионския скандал. ...

Маринов в НС за шпионския скандал: Задържани са 8 души.


Осем лица са задържани за 24 часа по шпионския скандал. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушването си за шпионския скандал, предаде "Фокус".

"В МВР на 9 септември 2019 г. е постъпило постановление от Специализираната прокуратура за оказване в рамките на компетентността на МВР съдействие при провеждане на действие по разследване от служители на СДВР по досъдебно производство", обясни Маринов.

Министърът посочи още, че в изпълнение на същото служетилите на СДВР са оказали такова съдействие на Специализираната прокуратура, като са проведени различни по вид действия по разследването, огледи, претърсвания, изземвания, лични обиски и други действия по разследването на територията на Перник, София и Брезник.Още по тематаАгентът на ЦРУ Смоленков напусна дома си в САЩ11 сеп 2019 09:5126Русия за изведения агент на ЦРУ: Това не е криминале10 сеп 2019 21:1536Малинов вече с обвинение, ген. Решетников със забрана да влиза у нас10 сеп 2019 14:31604Шпионският екшън у нас: "Русофили", пари и връзки с ген. Решетников10 сеп 2019 07:00436

В резултат на тези действия със заповед за задържане съгласно Закона за МВР до 24 часа са задаръжани 8 лица, които са предадени на следствените органи в рамките на изпълнение на постановлението. В рамките на срока на задържането въпросните лица са конвоирани до сградата на следствения отдел на Специализираната прокуратура, където са предоставени на следовател за продължаване на процесуалните действия с тях. По отношение на конкретика по разследването, за съжаление не мога да дам повече информация", допълни още министърът.

При разследването на ДАНС е разкрито, че Николай Малинов е изготвил докладна записка на руски език относно необходимостта от геополитическата преориентация на България и известният за всички проект "България".

"В същата се предлага да бъдат провеждани редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитически живот, които да доведат до такава промяна в ориентацията на страната", обясни пред депутатите председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев.

Той обясни, че разследването на ДАНС е било възложено от прокуратурата. Разкрита е схема, която е свързана с пране на пари.

"При проведените мероприятия е придобита информация, че тази схема се използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чужда организация "Двуглав Орел", с интереси в различни области, с интереси в обществения и политически живот на страната. Според данните, с които разполагаме чрез изградената схема, се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната", допълни още Димитър Георгиев.

Той посочи, че двете организации публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада.
По публикацията работи: Боряна Павлова

Източник: dnes.bg