Осем жени са повярвали в доброто и искат да докажат,

...
Осем жени са повярвали в доброто и искат да докажат,
Коментари Харесай

Доброто е заразно - помощ от доброволци и дарители за болниците в цялата страна

Осем дами са повярвали в положителното и желаят да потвърдят, че е заразно. Така е почнал планът #ЗаДоброто. Част от създателите му имат личен бизнес, други работят за огромни корпорации, само че сигурно огромна част от времето си влагат в организация на дарителски акции. Те споделят: " осем сме, а в действителност сме хиляди! "

Преди дарителската акция, която е отдадена на потребностите на лечебните заведения поради разпространяването на ковид в България, планът #ЗаДоброто съумява да събере средства, с цел да бъдат ремонтирани две отделения в Столичната педиатрия. С напъните на доброволците е почнал и главен ремонт на поделение в инфекциозната клиника на Университетската болница " Свети Георги " в Пловдив. Но работата там сега е спряна, тъй като пространствата би трябвало да останат свободни за пациенти с ковид.

Началото на акцията на #ЗаДобротосрещу #COVID-19 и фондация Bcause съответствува с деня на оповестяването на изключителното състояние в България поради разпространяването на болестта в България. Така за малко повече от седмица с помощта на даренията на физически лица и компании доброволците са купили и доставили защитни средства за 50 лечебни заведения в страната. А общо към

60 лечебни заведения са се свързали с екипа на #ЗаДоброто, с цел да споделят потребностите си

" Имаше места, където безусловно имаха по една маска в цялата болница! ", описа пред " Дневник " Кремена Кунева, която е един от създателите на плана.

Как работи системата на #ЗаДоброто в изключително състояние?

Желаещите да дарят превеждат средства на платформата на фондация Bcause. Инициативен комитет на фондацията и плана гласоподава защо да се похарчат парите.

" Купеното се разпраща до съответните лечебни заведения. Помолили сме всички, когато дарението дойде, да ни изпращат назад фотоси, които да публикуваме. Така донорите могат да видят какво сме създали дружно. Всяка вечер пускаме доклад, какво е направено денем ", изяснява Кремена Кунева.

 Дарение от защитни гащеризони и ръкавици в Монтана
© Кампания #ЗаДоброто

Дарение от защитни гащеризони и ръкавици в Монтана

Даренията за акцията се събират на платформа на фондация Bcause. Тя следи получателят на средствата да е законна организация и от време на време разгласява какво е станало с парите. За да покрие своите разноски, " Платформата " удържа 5% от акциите. За огромни начинания, като тази за потребностите на лечебните заведения в изискванията на пандемията от ковид, ще изчислят по-нисък %.

" Проектът #ЗаДоброто има ужасно доста доброволческа помощ и труд, които, в случай че се остойностят в пари, биха били доста по-големи от набраните финансови средства ", споделя Елица Баракова, която е изпълнителен шеф на фондацията.

Маски, защитни дрехи и материали

В международен мащаб има дефицит на защитни маски. Затова #ЗаДоброто са създали организация да се създават.

" Ние изпращаме маски, които са шити, за многократна приложимост. Свързали сме с производства, обезпечили сме на някои места платове, някои от които са дарени ", изяснява Кремена Кунева.

Доброволците се координират и с логистичния център към Националния действен щаб. Целта им е да избегнат дублирането на доставки до лечебните заведения. " Държавата е голяма конструкция и там става въпрос за ужасно доста бройки. Чисто логистично до момента в който те съумеят да разпределят, изключително отвън София ще продължаваме да реагираме, най-малко в границите на тази седмица, на всички декларирани потребности ", твърди Кремена Кунева.

На 18 март началникът на клиниката по детска хирургия в " Пирогов " доцент Христо Шивачев насочва молба да се обезпечат защитни шлемове за реаниматорите в болничното заведение. На идващия ден доброволците пишат в доклада си, че са събрали наличните шлемове в София от седем точки на града и са ги доставили на незабавната болница. Освен това стартират да създават рамките на шлемовете с 3D принтер.

" Тази самодейност стартира с помощта на една група от стоматолози и IT-специалисти. Тя към този момент се занимава интензивно с 3D принтиране на рамки и това, което ще би трябвало да се купува, са единствено PVC листовете. Те да бъдат изрязвани и инсталирани. Логистичният център към Националния щаб одобри доста добре концепцията, тъй като това е добра спомагателна защитна мярка за лекарите ", споделя Кремена Кунева.

 Прототип на рамка на предпазен шлем, отпечатана на 3D принтер
© Кампания #ЗаДоброто

Прототип на рамка на предпазен шлем, отпечатана на 3D принтер

С дарения са купени и доставени на разнообразни лечебни заведения в страната към този момент повече от хиляда гащеризона, стотици кутии с ръкавици, както и калцуни, защитни очила, алкохол, дезинфектанти.
Респиратори

Дихателните апарати са извънредно нужни в лечебните заведения за тежко болните пациенти с ковид. И тъй като болестта е засегнала целия свят, има дефицит на тези машини. Те се създават самичък по поръчка и доставката може да отнеме месеци.

Екипът на #ЗаДоброто намира пет респиратора и ги купува с дарения против общо 168 960 лв.. " Те действително са " рециклирани ", т.е. евентуално са били употребени. След това инженери са им подменили частите. Но са висок клас, от Германия. Имаме удостоверение от шефа на " Пирогов ", че ги утвърждава ", твърди Кремена Кунева.

Най-голямата незабавна болница в страната получи две от дихателните машини. Директорът на " Пирогов " е поел ангажимент, в случай че не се употребяват в лечебното заведение, да ги даде на друга болница в страната при незабавна потребност. Третият респиратор е за инфекциозното поделение на болница " Свети Георги " в Пловдив.

 Два респиратора за болница
© Кампания #ЗаДоброто

Два респиратора за болница " Пирогов "

Към момента на писане на тази публикация компании и физически лица са дарили общо 475 000 лева

Заради известността на акциите на #ЗаДоброто осемте създатели на плана имат вяра, че в действителност са девет. Казват, че деветия " си ти - който повярваш, че положителното не се лимитира в една единствена идея, че положителното не е идеалистично, че положителното е живо и че би трябвало да се предава нататък ", пишат основателите.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (937)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР