Осем години след трагедията на Маракана и 28 години след

...
Осем години след трагедията на Маракана и 28 години след
Коментари Харесай

Историята на световните първенства: Началото на бразилската легенда

Осем години след нещастието на " Маракана " и 28 години след провеждането на първия мондиал Бразилия най-сетне стъпва на международния футболен връх. Златно потомство, предвождано от Гаринча, Диди, Вава, Зито, Жозе Алтафани, Джалма Сантос, Нилтон Сантос, Марио Загало и едвам 17-годишния тогава Пеле, печели шампионата в Швеция през 1958 година и дава началото на бразилска доминация в международните шампионати, която ще докара до общо пет трофеи за 44 години.

В основата на първите огромни триумфи Бразилия е революционната игрова скица 4-2-4 с доста дейна игра по крилата. Тя е въведена от дългогодишния треньор на " селесао " Флавио Коста. Той е освободен след неуспеха през 1950 година, след което се завръща за малко през 1955 и 1956 година Въпреки че към този момент не е треньор на отбора, когато Бразилия печели първата си международна купа, неговото завещание оставя трайна проследявам.

Швеция 1958

След Швейцария още веднъж европейска страна е определена за хазаин на световн. Две години по-рано, на 16 октомври 1956 година, в Париж на 83 години умира Жул Риме и шампионатът губи своя създател.

За първи път в историята на финалите мач приключва 0:0. Това е дуелът от първия кръг сред Бразилия и Англия. Първенството се излъчва по малкия екран и в чужбина. Светът може да се любува на играта на новите звезди: Раймон Копа, Жюст Фонтен, Боби Чарлтън, Лев Яшин, Гаринча, Вава и бъдещия " крал на футбола " Пеле.

Шестото състезание на планетата усъвършенства и върха на брой на страните участници (55). Квалификациите сервират няколко огромни изненади: Белгия, Холандия, Швейцария, Испания, Уругвай и най-неочаквано - Италия, не съумяват да стигнат до финалите. Дебют вършат Уелс, Северна Ирландия и зараждащата се футболна мощ Съюз на съветските социалистически републики.

Квалификациите се трансформират в същинска неразбория поради наличието на Израел. Израелците би трябвало да се състезават с Турция, Индонезия, Египет и Судан в пресявките на азиатско-африканската зона. И четирите страни обаче отхвърлят да играят против Израел по политически аргументи.

По този метод Израел се класира за международното без нито един изигран мач. ФИФА обаче взема решение, че всеки един тим отвън домакина и настоящия първенец би трябвало да премине най-малко един квалифиакционен кръг. Световната централа насрочва бараж сред Израел и Уелс, който преди този момент е изнемощял в пресявките на зона " Европа ". Британците печелят двата мача с по 2:0 и взимат последната квота за Швеция.

Фотогалерия: Световното през 1958 година - Геният Пеле и дълго чаканата наслада на Бразилия >

По време на финалите вниманието на публиката е привлечено най-много от тима на Франция, в който свети нападателното трио Копа, Роже Пионтони и Фонтен (най-резултатното на шампионата с 23 гола), а Копа е определен за най-хубав състезател от интернационална комисия. Франция приключва първа в групата си, като отбелязва 11 гола в три мача - 7:3 против Парагвай, 2:1 против Шотландия и загуба с 2:3 от Югославия.

Действащият първенец Западна Германия печели мъчно първото място в група А, откакто побеждава Аржентина с 3:1 в първия си мач, след което записва равенства с резултат 2:2 против Чехословакия и Северна Ирландия. Британският тим заема второто място след победа с 2:1 след продължения в баража против Чехословакия. Домакините от Швеция нямат проблем да завоюва първото място в група С, в която са още Уелс, Мексико и залязващия отбор на Унгария.

 Историята на международните шампионати: Началото на бразилската легенда
© Associated Press

Бразилия приключва отпред в сложна група с Австрия (3:0), Англия (0:0) и Съюз на съветските социалистически републики (2:0). Англичаните са мощно отслабени след гибелта на осем футболисти на " Манчестър юнайтед " при самолетната злополука в Мюнхен през февруари същата година.

В четвъртфиналите против Уелс на 19 юни идва мигът за изява на Пеле. Той отбелязва първия си гол на финалите, като става най-младият създател на попадение на международни финали (17 години, 7 месеца и 23 дни), с цел да постави начало на невероятната си кариера. Пеле свети и на полуфинала против Франция (5:2), където още веднъж не може да бъде спрян и отбелязва хеттрик.

Във финала Бразилия се изправя против Швеция. Домакините, водени от англичанина Джордж Рейнър, съумяват да сглобят мощен тим макар дебатите дали професионалните футболисти в италианската лига имат право да играят на международното. Скандинавците побеждават Съюз на съветските социалистически републики с 2:0 в четвъртфиналите, а в полуфиналите детронират Западна Германия след триумф с 3:1.

В мача за купата пред погледа на 50 000 свои почитатели и крал Густав Адолф те даже повеждат и Бразилия за пръв път от началото на шампионата изостава в резултата. Това обаче не продължава дълго и с помощта на головете на Загало, Вава и най-много на Пеле (два) Бразилия печели с 5:2. И до през днешния ден това е най-резултатният край на международни шампионати.



В шестото международно състезание са маркирани общо 126 гола в 35 мача, приблизително по 3.6 гола на дуел. Фонтен става голмайстор на шампионата с 13 попадения - връх, който не е усъвършенстван и до през днешния ден.

Съперници във финала за пръв път са тимове от разнообразни континенти, а Бразилия е първата страна, която печели трофея отвън своя континент. Гол номер 500 на международни финали отбелязва шотландецът Боби Колинс на 11 юни против Парагвай. Срещите са гледани от общо 868 000 фенове, приблизително по 24 800 на мач.

Чили 1962

Четири години след първия си успех бразилците пазят купата си, макар че Пеле играе единствено в първия мач против Мексико, тъй като получава травма. Вава, Зито и най-много " насладата на народа " Гаринча вършат нужното, с цел да компенсират отсъствието на огромната звезда на " селесао ".

След два поредни шампионата в Европа шампионата се връща в Южна Америка 12 години след мондиала в Бразилия. Изборът на Чили в конкуренцията на Аржентина и Западна Германия обаче е много озадачаващ, тъй като съгласно мнозина страната не предлага доста положителни условия (стадиони, пътища до тях и брой на местата по трибуните).

Tова седмо международно състезание се помни поради все по-осезаемото нахлуване на физическата мощ във футбола, като множеството тимове копират защитния жанр " катеначо " на миланския " Интер ".

България за пръв път в своята история се класира за международни финали. Националите са в група с Финландия и бронзовия медалист от предходния мондиал Франция. Българите и французите записват по две победи против скандинавците и си разменят по един домашен триумф. " Петлите " се нуждаят единствено от точка в последния кръг, в който гостуват в София на 12 ноември 1961 година Гол на Христо Илиев в 89-ата минута обаче носи успеха на България. Така двата тима приключват с еднакъв брой точки и би трябвало да изиграят спомагателен мач. България още веднъж печели с 1:0 с попадение на Димитър Якимов при започване на второто полувреме.

Oбщо 56 тима - нов връх - вземат участие в квалификациите. Освен Франция отпада и сребърния медалист от предходния мондиал - Швеция. Много от мачовете в първия кръг като Съюз на съветските социалистически републики - Югославия, Чили - Италия и Западна Германия - Швейцария оставят неприятно усещания поради прекомерно силовата игра.

Силовата игра се придвижва и във финалите. Паметен остава мачът сред Италия и домакините от Чилич, наименуван " Битката от Сантяго ". В него са изгонени двама италианци, а носът на различен е строшен след мощно ляво кроше на чилийски футболист.

В дебютното си мач на международни финали България губи с 0:1 от Аржентина. Следва тежко проваляне с 1:6 от Унгария, преди да пристигна и първата точка - 0:0 против Англия в последния кръг. Унгарците печелят групата с пет точки, а англичаните изпреварват аржентинците по голова разлика. Това е първият шампионат, в който при тъждество в точките се гледа съотношението на головете, а не се играе спомагателен мач.

Емоционалната кулминационна точка на шампионата е w четвъртфиналите, когато домакинът Чили побеждава Съюз на съветските социалистически републики с 2:1 и цялата нация излиза по улиците да чества. Радостта на чилийците обаче трае малко и на полуфинала Бразилия се оказва прекомерно мощна за тях. " Селесао " печели с 4:2, откакто Гаринча и Вава означават по две попадения.

Другият поток е напълно европейски. Югославия и Чехословакия печелят измъчени победи с 1:0 надлежно против Западна Германия и Унгария. В полуфинала чехословаците побеждават с 3:1 след два късни гола на Адолф Шерер.

Чехословакия даже повежда във край с Бразилия с гол на Йозеф Масопуст. " Селесао " изравнява единствено две минути по-късно посредством Амарилдо, а Зито и Вава се разписват през второто полувреме, с цел да донесат купата на Бразилия след триумф с 3:1.

Бразилците се причисляват към Уругвай и Италия в почетния лист на трите народи, които единствени до момента са печелили купата при две следващи участия, а Вава е първият състезател, отбелязал голове в два поредни финала. Бразилия употребява единствено 12 футболисти през целия шампионат.

Сред звездите на шампионата още веднъж е вратарят на Съюз на съветските социалистически републики - Лев Яшин, именуван още " Черния паяк ", който е считан за най-хубавия вратар в историята на международните шампионати. Поради това премията на ФИФА за най-хубав вратар на всяко международно състезание, въведена през 1994 година, е наречена на негово име. На същия шампионат е подложен върхът за най-бърз гол на финали: създател е Вацлав Машек, който отбелязва попадение единствено 15 секунди след началото на мача Чехословакия - Мексико, въпреки че по-късно мексиканците с именития вратар Карбахал в състава си печелят с 3:1.

Голямата звезда на шампионата е Гаринча. Той поема лидерската роля след травмата на Пеле и прави извънреден шампионат. Притежаващ удивителен дрибъл (въпреки че единият му крайник е с няколко сантиметра по-къс от другия), страхотни центрирания и съвършени фалцови удари от всяка позиция Гаринча и до през днешния ден е считан за един от най-великите играчи. " Радостта на народа ", както е именуван в Бразилия, умира едвам на 49 години, унищожен от алкохол и задължения. В тези години обаче той е на върха на футболната популярност.

В 32 мача са маркирани единствено 89 гола (спрямо 126 през 1954 година и 140 през 1958 г.), приблизително по 2.78 на мач. Попадение номер 600 отбелязва Драган Жеркович от Югославия, който става и голмайстор на шампионата с пет гола. Най-резултатен тим е Бразилия с 14 попадения. Мачовете са гледани от 776 000 фенове, приблизително по 24 250 на мач. С хеттрик с изключение на Жеркович се отличава унгарецът Флориан Алберт, който вкарва три гола на 3 юни против България. Унгарецът Ференц Пушкаш е първият европеец, играл за две страни, откакто този път излиза с екипа на Испания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР