Осем години след енцикликата си Laudato si и един месец

...
Осем години след енцикликата си Laudato si и един месец
Коментари Харесай

Светът се разпада: Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Осем години след енцикликата си " Laudato si " и един месец преди конференцията за климата на Организация на обединените нации в Дубай, папа Франциск насочва мощен зов за запазване на околната среда с новия си документ върху климата - Laudate Deum ( " Хвалете Бога).

Текстът е оповестен на 4 октомври - празник на Свети Франциск, светецът, който насочва специфични молебствия в възхвала на природата.

Папата твърди решително, че " климатичните промени без подозрение са породени от човешката интервенция ", без значение от тези, " които се пробват да отхвърлят или да омаловажават хората, които приказват за световно стопляне ".

Франциск е уверен, че макар предходния си документ за запазване на околната среда " не реагираме задоволително, защото светът се разпада и може би сме покрай точка, от която няма връщане обратно ".

Документът употребява много корав и изсъхнал звук - " Да сложим завършек на безотговорните насмешки, които показват казуса като нещо напълно екологично, " зелено ", сантиментално, постоянно подлагано на подбив поради стопански ползи ".

Папата приканва " най-сетне да приемем, че това е човешки и публичен проблем на голям брой равнища. Затова е нужно всички да вземат участие в разрешаването му ".

В текста се упреква " технократската парадигма, лежаща в основата на актуалния развой на крах на околната среда, състоящ се в мисленето, че като че ли действителността, положителното и истината произлизат от самата власт на технологията и на стопанската система ".

Папата не употребява половинчати думи, а приказва напряко:

" Не може да не се забележи, че през последните години сме очевидци на рискови феномени, чести интервали на аномалии, горещини, суша и други знаци на земята, които са ясни изражения на тихата болест, която поразява всички нас ".

Главата на Римокатолическата черква прдупреждава, че " е задоволително световно нарастване с 0,5 градуса, с цел да промени климата, като сега сме покрай 1,5 градуса - " в случай че се надвишат 2 градуса, ледниците на Гренландия и на огромна част от Антарктида ще се разтопят изцяло с големи последици, които ще бъдат доста тежки за всички ".

Достатъчно е единствено едно потомство, не епохи или хилядолетия, с цел да усетим все по-бързото стопляне, предизвестява папата

Франциск оборва и контрааргумента на отричащите световното стопляне, които дават образец с появяването на рисково ниски температури на разнообразни места по света. Той показва, че тези феномени са единствено " различни прояви на същата причина - световният дисбаланс, предизвикан от стоплянето на планетата ".

Проблемът не е в многочисленото население на Земята. " Един дребен % от най-богатото население на света замърсява повече от 50% от най-бедните, а излъчванията на глава от популацията на най-богатите страни с доста надвишават тези на най-бедните ", написа още в документа на папата.

Той дава отговор и на тези, които се тревожат за загубата на работни места заради намаляването на изкопаеми горива и развиване на по-чиста сила.

" Фактът е, че милиони хора губят своята работа поради другите резултати на климатичните промени - повишаващите се морски нива, сушите и други явления, които засягат планетата, оставят доста хора без непоклатимост. Преходът към възобновими форми на сила, в случай че е вярно ръководен, както и напъните да се приспособяваме към вредите, нанесени от климатичните промени, могат да основат безчет работни места в разнообразни браншове ", уверен е той.

Затова приканва " политиците и бизнесмените да се заемат с това незабавно ".

Много в детайли папата разказва човешкият генезис на климатичните промени, навлизайки в огромни елементи и ползвайки отчети на световноизвестни екологични организации.

" Съвпадението на тези климатични феномени - декларира Франциск - с ускорения напредък на излъчванията на парникови газове, най-много от средата на 20 век, не може да се скрие. Огромното болшинство от откривателите на климата удостоверяват това и единствено един дребен % се пробва да отхвърли този факт. "

Той отбелязва обаче, че " за жалост климатичната рецесия не е въпрос, който да е от интерес на огромните стопански сили, които се тормозят за получат оптималната облага при най-нисък разход и за най-кратко време ".

Интересно е, че папата обвързва всичко това с казуса с подправените вести.

" Етичният крах на действителната власт е замаскиран от маркетинг и от фалшифата информация, потребни механизми в ръцете на притежаващите по-големи запаси с цел да влияят на публичното мнение посредством тях ".

Според него " благодарение на тези механизми, когато се мисли да се стартира един план със мощно въздействие върху околната среда и високи равнища на замърсяване, жителите на тази зона биват мамени, като им се приказва за локалния прогрес или за икономическите благоприятни условия, работни места за тях и техните деца ".

Според Франциск финансовата рецесия от 2007-2008 година и пандемията са " изпуснати благоприятни условия " като повтаря " всичко е свързвано и никой не може да се избави самичък ".

" Не е потребно към този момент да се поддържат институции, които да пазят правата на по-силните, без да се грижат за правата на всички " -убеден е главата на Католическата черква.

Накрая Франциск приканва " да се постави завършек на концепцията за независимо човешко създание, което е всемогъщо и без ограничавания, а да се замислим върху нас самите, с цел да се възприемем по по-смирен и по-обогатен метод ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР