Осем европейски страни призоваха за амбициозна стратегия срещу климатичните промени,

...
Осем европейски страни призоваха за амбициозна стратегия срещу климатичните промени,
Коментари Харесай

Осем страни предлагат 25% от бюджета на ЕС да е за борба с климатичните промени

Осем европейски страни приканиха за амбициозна тактика против климатичните промени, както и една четвърт от бюджета на Европейски Съюз да се харчи за битка с тях, съобщи Би Би Си.

Според взаимното изказване Европейски Съюз би трябвало да има нулеви излъчвания парникови газове най-късно до 2050 година То бе подписано от Франция, Белгия, Дания, Люксембург, Холандия, Португалия, Испания и Швеция. Групата счита, че проектът може да " върви ръка за ръка с просперитета " и " да бъде образец, който да последват други страни ".

Документът идва малко преди началото на среща на върха на европейските водачи в румънския град Сибиу, на която ще се разисква бъдещето на Европа и тактиката на Европейски Съюз за идващите пет години.

Не всички обаче са се присъединили в самодейността, а някои отсъстващи от съместната позиция, в това число Германия, са значими играчи.

Какво се споделя в документа?

Позицията на осемте трябвани е, че климатичните промени имат " дълбоки последствия за бъдещето на човечеството " и че резултатът от тях към този момент е забележим. Дава се образец с горещините и пожарите предишното лято. Групата също така споделя, че жителите са обезпокоени, което се вижда от скорошната готовност на младежи.

" Бюджетът на Европейски Съюз, който сега се договаря, ще бъде значим инструмент в това отношение: минимум 25% от разноските би трябвало да са предопределени за планове, ориентирани към битката с климатичните промени ", се показва в документа, имайки поради идната многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година

Според позицията общ принцип следва да бъде бюджетът на Европейски Съюз да не финансира нищо, което води до увеличение на излъчванията. Групата желае Европейски Съюз да разгласи политика на нулеви излъчвания до 2050 година на климатичната среща на Организация на обединените нации през септември и да укрепи съществуващите цели. В момента те са до 2020 година Европейски Съюз да понижи излъчванията на парникови газове с 20% по отношение на равнищата през 1990 година, а понижението да доближи 40% през 2030 година

А останалите 20 страни?

По време на конференция в понеделник с холандския министър председател Марк Рюте френският президент Еманюел Макрон сподели, че взаимният документ е " упорит " и че " сме по средата на построяването на коалиция за това ".

Целта за въглеродно неутрална Европа до 2050 година не е нова. Тя бе препоръчана от Европейската комисия. Подобни оферти би трябвало да имат поддръжката на Европейския парламент и да получат утвърждението на страните членки.

Очаква се на срещата в Сибиу документът да се употребява като начална точка за включване и на други страни. Няколко страни обаче са срещу усилването на сегашните задължения. Сред тях е Германия, която се притеснява от вреди за индустрията си. Полша, която към момента разчита на въглища за електрическа енергия, е измежду централноевропейските страни срещу проекта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР