Осем е цифра, наситена с доста символизъм. Безкрайността, в която

...
Осем е цифра, наситена с доста символизъм. Безкрайността, в която
Коментари Харесай

Кино и литература отново завладяват България

Осем е цифра, наситена с много символизъм. Безкрайността, в която най-често я припознаваме, има особено значение и за един от най-мащабните фестивали у нас - Cinelibri . Осем съответствува и с броя издания, които отбелязва той през октомври и идеално съответствува с цялостната му идея.
 CineLibri 2020, “Възпитание на възприятията ” и пет акцента от фестивала
Литературата и тази година отива на кино

Шесто издание на фестивала CineLibri

Идеята за времето и непреходните послания на киното и литературата въодушевяват мотото на Cinelibi 2022, което е отдадено на " Преоткритото време ". Тазгодишното издание на кино-литературния фестивал цели и да ни подсети нещо скъпо. И то е, че хубостта и съвършенството на една художествена творба или на едно интелектуално достижение не могат да изгубят полезността си с времето.

Това обръщение струи от всяко едно събитие, всеки филм, които сглобяват богата стратегия на Cinelibi тази година. От 8 октомври (събота) до 30 октомври (неделя) фенове от седем града в България ще могат да изгледат 60 кино лентата, основани по книги. Заглавията са все нови, снимани през миналата година и ще обиколят киносалоните в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

И тъй като каталогът от филми е в действителност много кондензиран (от което само може да бъдем удовлетворени, схваща се), дано обърнем внимание на първо време на акцентните заглавия, които си заслужава да изгледаме.

" φ1.618 " , по романа " Пумпал " от Владислав Тодоров

Режисьор: Теодор Ушев

Участват: Деян Донков, Мартина Апостолова, Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Васил Дуев, Иво Димчев, Владимир Люцканов, Георги Лозанов, Китодар Тодоров, Герасим Георгиев - Геро и други

Историята на " φ1.618 " споделя за нова нация от безконечни, биологически съвършени хора - био-титаните, които се готвят да изоставен Земята вечно, подготвяйки за задачата кораба Пумпал. В тази утопична действителност, основните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да извърнат историята. Ще преминат през разнообразни завършения в непрекъсната конкуренция с времето и във безконечната борба сред любовта и злото, човешкото и безскрупулността. Двете водещи функции са поверени на артиста Деян Донков, който ще играе завръщащия се към човешки облик Криптон и младата актриса Мартина Апостолова, която ще се превъплъти в неговия лидер към истината - мъдрата и смела Гаргара.

" Синът " , по едноименната пиеса на Флориан Зелер

Режисьор: Флориан Зелер

Участват: Хю Джакман, Ванеса Кърби, Антъни Хопкинс, Лора Дърн, Уилям Хоуп, Даниел Луис и други

Няколко години след развода на родителите си 17-годишният Никълъс усеща, че не може да остане повече при майка си Кейт. Той се мести при татко си Питър и новата му партньорка Бет. Докато жонглира с работата, с грижите за Бет и тяхното бебе, Питър получава мечтаното бизнес предложение. В същото време се пробва да се грижи за Никълъс по този начин, както личният му татко не се е грижил за него. Но базирайки се на предишното, с цел да поправи грешките, той губи визия по какъв начин да задържи Никълъс в сегашното.

" Супергерои " , по едноименния разказ на Паоло Дженовезе

Режисьор: Паоло Дженовезе

Участват: Жасмин Тринка, Алесандро Борги, Елена София Ричи, Флавио Паренти, Виничио Маркиони, Грета Скарано и други

Паоло Дженовезе споделя една красива и ненапълно трагикомична любовна история чрез артистична дисекция на двойката. Анна е карикатурист - импулсивна по природа, с неконформистки дух, а Марко е учител по физика, който е уверен, че за всеки проблем си има формула. Обвързани без ясна причина, на моменти двамата наподобяват на супергерои... Изглежда, любовните двойки би трябвало да имат суперсили, с цел да запазят възприятията си цялостен живот.

" Мълчаливото момиче " , по разказa " Foster " на Клер Кийган

Режисьор: Колм Баред

Участват: Кери Кроули, Кaтрин Клинч, Андрю Бенет, Майкъл Патрик и други

Ирландската провинция през 1981 година. Деветгодишната Кейт е срамежливо и затворено момиче, което получава нищожно внимание от дисфункционалното си, патриархално семейство. Изпратена да прекара лятото с вуйна си Айблин и брачна половинка ѝ Шон, тя последователно излиза от черупката си и разцъфтява под грижите им, изключително откакто първичното отчуждение на Шон се разсейва. В тази приветлива среда, където взаимната обвързаност пораства, Кейт се натъква на една грижливо защитавана загадка.

" Мълчаливото момиче " е тазгодишното предложение на Ирландия за премията " Оскар ".

" Завръщането на Казанова " , по едноименната новела на Артур Щницлер

Режисьор: Габриеле Салваторес

Участват: Тони Сервило, Сара Серайоко, Фабрицио Бентивольо, Бианка Панкони, Рикардо Гамба и други

Лео Бернарди е застаряващ режисьор, който не може да се помири с неизбежния залез на кариерата си. Току-що е приключил фотосите на последния си филм и го е налегнала меланхолия. Филмът е въодушевен от историята на Казанова, пресъздадена от австрийския публицист Артур Шницлер. Казанова на Шницлер е стар и славните му дни са отминали: той е изгубил очарованието и привлекателността си за дамите, опустошен е и няма предпочитание повече да кръстосва Европа. След дълго неявяване желае просто да се върне в родната си Венеция. Пътувайки натам, той среща момиче на име Марколина. Тя разбужда още веднъж желанието му, изгубено с годините. В опита си да я съблазни Казанова доближава до трагично просветление...

" Синдикалистката " , по едноименния разказ на КаролинМишел-Агире

Режисьор: Жан-Пол Саломе

Участват: Изабел Юпер, Александра Мария Лара, Марина Фоис, Беноа Мажимел, Иван Атал и други

В основата на кино лентата стои следствие в региона на нуклеарната сила и политиката. Морийн Кеърни е синдикалист на мултинационалната нуклеарна централа Арева. От години Морийн пази ползите на компанията, поддържайки връзки с министри и други авторитетни персони. Когато научава за подписване на свръхсекретна договорка, която е напът да провокира трус в нуклеарната промишленост, тя влиза в ролята на изобличител. Сама против света, Морийн се бори със зъби и нокти, с цел да осветли абсурда и да отбрани повече от 50 000 работни места. Животът ѝ се обръща с главата надолу, когато е брутално нападната в личния си дом.

" Януари " , по претекстове от едноименната пиеса на Йордан Радичков

Режисьор: Андрей М. Паунов

Участват: Самуел Финци, Захари Бахаров, Йосиф Сърчаджиев, Леонид Йовчев, Малин Кръстев, Борислав Чучков

Двама мъже и една врана, хванати в снежна стихия посред нищото, се пробват да разгадаят тайнственост, която постепенно ги гълтам.

Най-близкият град се намира от другата страна на гората. Човек би трябвало да прекоси гората, с цел да стигне до града, само че това е полуда през зимата: пътят е снежен, може да се изгубиш и да замръзнеш, вълците са гладни и воят им се чува през цялата нощ. Въпреки това Петър Моторов е впрегнал превъзходната си шейна и се е отправил към града. Никой не го е видял да потегля, само че падащият сняг към момента не е заличил изцяло дълбоките следи от шейната. Kогато шейната се връща, Петър Моторов не е в нея. Има единствено шуба, пушка, заледен мъртвец на огромен вълк и голяма тайнственост. Къде е Петър Моторов и какво му се е случило? Има единствено един метод да се разбере.

" Сляпа върба, спяща жена " , по едноименния алманах с разкази на Харуки Мураками

Режисьор: Пиер Фьолдес

С гласовете на: Майкъл Чиз, Заг Дорисън, Марсело Аройо, Кейтърин Кинг Соу, Джеси Ноа Груман, Шошана Уайлдър и други

Гигантска говореща жаба, изгубена котка и едно цунами оказват помощ на банков чиновник, брачната половинка му и счетоводител шизофреник да спасят Токио от земетресение и да осмислят живота си. Филмът е поклон към милионите почитатели на Харуки Мураками по целия свят, само че и към публиката, която цени причудливи истории в жанр вълшебен натурализъм. Историите тук са формирани от мемоари, сънища и мечти под формата на зли дървета, голям червей, скрито предпочитание, незнайна ключова дума, мистериозна празна кутия и безкрайни мрачни коридори. Главните герои се пробват да се свържат още веднъж с това, което са в реалност.

" Нотр Дам Гори " , по действителното събитие

Режисьор: Жан-Жак Ано

Участват: Самюел Лабарт, Жан-Пол Бордес, Микаел Чиринян, Ава Бая, Жул Садуги, Елоди Навар и други

Зрелищен роман за пожара в катедралата " Нотр Дам " в Париж през април 2019 година. Жан-Жак Ано разчита на най-новите технологии - Imax и Atmos, с цел да илюстрира страховитото събитие по един извънредно въздействащ метод. " Нотр Дам гори " възпроизвежда детайлно чудовищния пожар, най-големия в историята на катедралата до момента, проследявайки героичните дейности на мъже и дами пожарникари, които залагат живота си на карта по време на една всяваща смут и благоговение избавителна акция. Резултатът е върхово кинематографично достижение, запечатало 24 часа от живота на Париж, в които съответните институции са изправени пред голямо предизвикателство заради забавяне при подаването на сигнала за паника. В края на тази рискова борба опитът и смелостта побеждават.

" Шекспир като улично куче "  

Режисьор: Валери Йорданов

Участват: Владислав Стоименов, Захари Бахаров, Елеонора Иванова, Васил Илиев

Какво се случва с едно момче, което има два огромни гения? Единият е театърът, а другият - уличният пердах. Пред него стои алтернативата с кой от тях да избави живота на най-близкия си човек. Има единствено два разновидността - да се боксира в противозаконни мачове за пари или да завоюва телевизионно риалити шоу, където рецитира Шекспир.

" Слепота " , по едноименния разказ на Жозе Сарамаго 

Режисьор: Фернандо Мейрейес

Участват: Джулиан Мур, Марк Ръфало, Дани Глоувър, Алис Брага, Гаел Гарсия Бернал, Юсуке Исея, Йошино Кимура и други

Безименен град е обзет от необяснима зараза - по този начин наречената " бяла слепота ". Първите наранени са затворени от държавното управление под карантина в изоставена психиатрия. Там нарушителите и физически по-силните човеци тормозят по-слабите, крадат мизерните им хранителни дажби, правят потресаващи неща. Очевидец на кошмара е единствената зряща жена - брачната половинка на слепия лекар. Тя провежда дребна група за бягство, само че на открито е пустота и отвред дебнат рискове...
 Мария Касимова-Моасе, Васил Попов, Рей Бредбъри, Харуки Мураками - 3 + 3 книги за уикенда
3 + 3 книги за уикенда

За уютни есенни следобеди

Cinelibri се организира от 8 до 30 октомври 2022 година Пълната стратегия на фестивала и потребна информация за филмите и събитията има на, както и във.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР