Осем души са загинали, а други поне 15 са били

...
Осем души са загинали, а други поне 15 са били
Коментари Харесай

Терорист-смъртник се взриви на входа на руското посолство в Кабул, двама служители са убити - Свят

Осем души са починали, а други най-малко 15 са били ранени при терористичен акт на входа на съветското посолство в Кабул в понеделник, заяви ТАСС. Сред починалите са двама чиновници на посолството на Русия в Афганистан, не се загатва техният дипломатически статус.

Според осведомителните организации, които цитират Министерство на външните работи на Русия, в 10:50 часа локално време (8:50 по Московско) терорист покойник се е взривил покрай входа на консулския отдел на посолството. Местният ефирен канал Кабул Нюз прецизира, че гърмежът е станал край портала на дипломатическата задача на улица „ Дар-ул-Аман “.

Al Jazeera, базирайки се на личен източник в афганистанските силови структури, оповестява за минимум 8 убити и най-малко 15 ранени. За двама убити чиновници на посолството призна Министерство на външните работи на Русия. ТАСС добавя, че сега защитата на външния периметър на посолството е засилена, задействани са спомагателни сили на локалните управляващи, включително на разузнаването и контраразузнаването.



Формирования на ръководещото в Афганистан придвижване „ Талибан “, което е неразрешено в Руската федерация, само че негов представител беше признат за ръководещ на афганистанското посолство в Москва, са разкрили огън по недоверчив жител. Началникът на полицейския окръг, в който е станал гърмежът, Маулави Сабир твърди, че „ служиткелите на силите за сигурност са разпознали и обезвредили смъртника преди да доближи до задачата си. Говорителят на талибанската полиция в Кабул Халид Задран написа в Туитър, че атентаторът-самоубиец е желал да се взриви в навалица от хора.

Кремъл към този момент осъди терористическия акт. Прес секретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков назова случилото се „ безусловно неприемливо като цяло “. Сергей Лавров, който започваше среща с таджикския си сътрудник Сироджиддин Мухриддин, уважи починалите с минута безмълвие. Събеседникът му Мухриддин изразил вяра, че забърканите в терористичния акт край съветското посолство ще бъдат открити и ще си понесат наказването.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР