Осем души са привлечени като обвиняеми за организирана престъпна група

...
Осем души са привлечени като обвиняеми за организирана престъпна група
Коментари Харесай

Бургуджиите от Ветово събрали 300 000 лева от телефонни измами

Осем души са привлечени като обвинени за проведена незаконна група след акцията във Ветово. Около 300 000 лв. е съумяла да събере групата от ало " измами ".  Събрани са доказателства, че групата е работила от декември 2018 година до в този момент. Шест от арестуваните са от Ветово - те са били въртачи. Другите двама са мулета – от София и Стара Загора.

Задържаните са лица без застрахователен и трудов стаж, с невисок учебен ценз, от етническия етнос Бургуджии.



Претърсвания и изземвания са извършени на 13 адреса и на 12 автомобила. Иззети са 50 мобилни телефона, 30 SIM карти, в това число и румънски, газови револвера с муниции, разписки и платежни нареждания и 8 извънредно първокласни автомобила.

При претършуване на тавана на къщата на един от арестуваните е открита разфасовка от 400 грама тортил. Друг пък криел парите си в жилището на баба си. Там в чорап, прикрит в дамска чатна, е открита сумата от 7 000 лв.., разкри представителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Парите от незаконната активност били влагани в скъпи коли, скъпи мебели и парцели. Телефонните измамници харчили, добитите от жертвите си средства, по заведения за хранене и казина. -->

Възложена е данъчна проверка. ДНСК пък ще ревизира законността на притежаваните от тях къщи, стана ясно от думите на  Милева.

В процеса на следствие са събрани доказателства за шест измами, осъществени от групата. При една от тях причинителите убедили възрастен мъж, че взе участие в секретна акция на полицията. Той даже се настанил в хотел, купил SIM карта, посредством която разговарял единствено с измамниците . Накрая изтеглил всичките си спестявания в размер на 130 000 лв., които оставил на разнообразни места в столицата .

Парите, които измамниците прибирали, били оставяни от жертвите под пейки и в кошчета до молове. Процесът се следял от мулетата, които комуникирали между тях посредством кодове и пароли.

Интересен детайл от следствието е, че едно от мулетата в схемата, бил доста непосредствен другар с един от упрекнатите за двойното ликвидиране в Негован. Двамата били комшии и пътували дружно до Румъния. Целта на пътуванията били да изнесат парите от незаконната активност в северната ни съседка. Там те ги оставяли в улични канавки и под билбордове.



Няма данни обаче, че арестувания е обвързван с убийствата на мъжа и дамата в Негован. Милева и Терзиев обаче отхвърлиха да уточнят за кой от двамата упрекнати в убийствата става въпрос.

Терзийски похвали и зам.-главния прокурор Иван Гешев, че б лагодарение на неговата персоналната ангажираност, проверяващите в Румъния били осведомени за акцията против телефонните измами.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР