Осем часа е продължила уникалната операция, която даде шанс за

...
Осем часа е продължила уникалната операция, която даде шанс за
Коментари Харесай

В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ представиха екипа, който отстрани 1 кг тумор от мозъка на мъж

Осем часа е траяла неповторимата интервенция, която даде късмет за живот на 41-годишния Божидар с мозъчен израстък с тегло над 1 кг. Това описа през днешния ден екипът на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, който стои зад здравното знамение.

Д-р Емануил Найденов - неврохирург, доцент Станимир Сираков – неврорентгенолог, доктор Марин Пенков – неврорентгенолог и доктор Любомир Падарски – анестезиолог, са лекарите, които се оправиха с тежкия случай.

Божидар от години страда от главоболие, на което в началото не обръща внимание. Преди две години главоболието става отвратително, появява се изнемощялост, зрението фрапантно понижава, а главата му очевидно се деформира. Въпреки красноречивите признаци, диагнозата не е сложена незабавно. А когато това става, лекарите, с които се съветва у нас и в чужбина, са безапелационни: заболяването е в прекомерно напреднал етап и рисковете от хирургичното лекуване са големи. Ако не бъде опериран обаче, пациентът ще загине до края на годината. Ситуацията наподобява безнадеждна, само че Божидар е твърдо решен да не се предава.





„ Железният човек “, както го назовава синът му, е минал доста тествания през живота си (и той, и брачната половинка му са инвалиди), постигнал е всичко с доста труд и твърдоглавие. Винаги е бил за образец на своето дете, което тази година навърши седем години и потегли на учебно заведение. Точно поради него би трябвало да живее!

Специалистите в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ единствени одобряват огромното предизвикателство. Рисковете пациентът да загине по време на лекуването са големи.

„ От самото начало бях наясно, че толкоз комплицирана намеса не е по силите на един човек “, изяснява неврохирургът доктор Емануил Найденов.

Затова в болничното заведение е призован мултидисциплинарен екип, който дълго разисква случая. Подобни проблеми, с толкоз огромен израстък и с извънредно комплицирана локализация, има единствено няколко в света. Очевидно е, че не могат да се осланят на насъбраната процедура, ще би трябвало да заложат на здравната си вътрешен глас. Избират нов метод, като се надяват това доста да ограничи кръвозагубата. Първоначално правят селективно задръстване на огромна част от хранещите съдове на тумора, под високотехнологичен рентгенов и термографски надзор.

„ Основното предизвикателство беше размера на тумора и неговата анатомична форма. Ако се маха целият израстък, кръвозагубата би била несъвместима с живота. Затова направихме емболизация на лезията, с която запушихме множеството съдове, които я зареждат с кръв “, изясни доцент Сираков, който е направил първата част от интервенцията. Няколко дни след емболизацията лекарите пристъпват към самото премахване на лезията.



По време на траялата през целия ден интервенция, пациентът губи два литра кръв, на няколко пъти е сред живота и гибелта. Той е на ръба на хиповолемичен потрес (животозастрашаващо положение в резултат на огромната кръвозагуба), сполучливо овладян от анестезиологичния екип. Ранният следоперативен интервал е тежък, само че Железният човек не се предава! Вече се храни самичък.

В момента организира дейна рехабилитация, стартира да сяда и да се изправя до леглото. Най-страшното към този момент е минало и лекарите са оптимисти, че до седмица-две Божидар ще бъде изписан от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. След това ще бъде следен в продължение най-малко на година.

Уникална интервенция: Отстраниха 1 кг израстък от мозъка на мъж

„ Случаят на Божидар поражда някои тревожни въпроси. Как е допустимо това да се допусне в България, която е една европейска страна, член на Европейски Съюз. Явно е, че в системата има огромни пропуски “, разяснява доктор Найденов.

Според доцент Васил Каракостов, шеф на Клиниката по неврохирургия, с цел да добие тези размери, туморът се е развивал най-малко 10 години и е необичайно по какъв начин не е бил дигностициран до момента. Той призна, че в Клиниката занапред ще умуват по какъв начин да възстановят разноските си от комплицираната намеса, защото казусът е казуистика и няма по какъв начин да бъде обзет от общоприетите пътеки по Здравна каса.



„ Въпреки че всяко нещо коства пари, занас постоянно преди всичко е да помогнем на пациента и по-късно всичко останало “, разяснява началникът на Клиниката.

Д-р Найденов, основният воин в историята на Божидар, моли към всички, които имат опция, да оказват помощ на фамилията на мъжа, който без значение от триумфа на интервенцията, още дълго време ще бъде „ отвън строя “.

„ Железният човек заслужава нашата поддръжка. Въпреки че е неработоспособен, той нито за секунда не е спирал да работи и да се грижи за прехраната на фамилията си “, споделя неврохирургът.

А това е дарителската сметка на Божидар: Дарителска банкова сметка в ООБ: Божидар Етрополски BG16 UBBS 8448 4010 5014 13BIC / SWIFT: UBBSBGSF
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР