Осем български пещерняци участват в международна пещерно-изследователска експедиция в солните

...
Осем български пещерняци участват в международна пещерно-изследователска експедиция в солните
Коментари Харесай

Български пещерняци в експедиция до солните пещери на планината Содом

Осем български пещерняци вземат участие в интернационална пещерно-изследователска експедиция в солните пещери на планината Содом , Израел.

Под мотото " Проект: Малхам - най-дългата солна пещера в света ", експедицията сплотява напъните на участниците в правене на модерна карта на солната пещера " Малхам " , в опит да стане най-дългата солна пещера в света.

Към момента най-дълга солна пещера е " Три Ен ", намираща се в Иран, с дължина от 6580 м по карта от 2006 година и изместила Малхам от първото място. Картата на Малхам датира от 80-е години на предишния век и е с дължина от 5685 м, резултат от извършена огромна италианска пещерно-изследователска експедиция в региона.
 Снимка 407627
Източник:

През януари 2018 година се организира първа интернационална експедиция, първата с сходен мащаб след тази от 80-е години . В проявата участваха шестима български пещерняци, като това бе и първа българска пещерна експедиция в Израел .

Резултатът от изследванията сподели, че пещерата Малхам е комплицирана лабиринтна система с над 10 входа и голям брой галерии , ситуирани на няколко равнища. По време на експедицията беше направена карта на към 5,5 км сектори от пещерата, без да са отразени остарели известни елементи. Бяха открити и нови нейни входове и галерии .

Всичко това ни кара да имаме вяра, че след края на експедицията през 2019 година, която ще се организира от 21 февруари до 4 март, пещерата Малхам ще стане първа по дължина измежду солните пещери в света.

Българският екип е в основата на правене на карта на пещерата чрез използването на нови модерни методики за електронно картиране .
 Снимка 407633
Източник:

Планината Содом е ситуирана по продължение на югозападната част на Мъртво море . Самото Мъртво море несъмнено се подрежда измежду най-интересните естествени забележителности, намиращо се на към 430 метра под равнището на Световния океан. То е най-ниската точка на планетата.

Със скромните си размери от към 11 км дължина и 2,5 км ширина Содом се явява извънреден геоложки феномен: с изключение на някои тънки пластове от мрамор, варовик и други минерали, тя е напълно построена от сол. Разположена е в пустинята Негев, покриваща повече от половината повърхност на Израел. Хълмовете на Содом се издигат на към 226 метра от Мъртво море. Въпреки повишаването си с към 3,5 мм на година най-високата точка на планината е на 170 метра под морското равнище .

До този миг в планинта Содом има известни към 150 пещери и всяка година се откриват нови .
 Снимка 407615
Източник:

Експедицията се провежда от Израелския пещерно-изследователски клуб, Израелския пещерно-изследователски център към университета в Йерусалим и Пещерен клуб и спелео училише " София ".

Участниците от българска страна са от Пещерен клуб и спелео училише " София " и Студентски пещерен клуб " Академик " .

" България Ер " е формален сътрудник и транспортьор на българските участници в експедицията. Експедицията се подкрепя от Българска федерация по спелеология, Министерство на младежта и спорта, Европейска федерация по спелеология, Aventure Verticale, Korda " s, Scurion.

Международният екип включва пещерняци от Франция, Англия, Хърватия, Румъния, Чехия и Израел .
 Снимка 407630
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР