Осем американски щатски регулаторни органа повдигнаха обвинения на основания от

...
Осем американски щатски регулаторни органа повдигнаха обвинения на основания от
Коментари Харесай

Осем американски щата повдигнаха обвинения срещу българската Nexo

Осем американски щатски регулаторни органа повдигнаха обвинявания на учредения от българи криптокредитор Nexo Group за хипотетични нарушавания. Причината за дейностите им e артикул, за който се оказва, че носи лихви на клиентите и на процедура извършва ролята на скъпи бумаги, само че все пак не е бил регистриран като подобен.

Обвинения против Nexo са повдигнати в щатите Ню Йорк, Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт. Държавните регулатори настояват, че компанията не е предоставила на клиентите си нужната информация за продуктите си и по този начин те не могат да създадат справедлив избор.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс означи в изказване, че по-рано е предизвестила Nexo да се записва като брокер или дилър на скъпи бумаги и артикули, само че тя не го е направила. Службата не разкрива по кое време е предоставила тези предизвестия. „ Платформите за криптовалута не са изключителни; те би трябвало да се записват, с цел да работят тъкмо като други капиталови платформи “, настоя Джеймс.

Nexo наруши закона и доверието на вложителите, като лъжливо съобщи, че е лицензирана и записана платформа “, разяснява още основният прокурор, добавяйки, че е завела иск против компанията и упорства за „ лишаване на всички доходи, получени от противозаконното държание на Nexo “.

Регулаторите визират продукта „ Earn Interest Product “, който предлага рента от 36%. От компанията показват, че не популяризират високия %, а за по-голямата част от останалите активи на платформата той е едноцифрен.

Отделно Калифорнийският отдел за финансова отбрана и нововъведения издаде заповед за преустановяване и отвод против крипто-лихвоносните сметки на Nexo, съгласно документ, оповестен от щата. 

В писмото за преустановяване и отвод от Калифорнийския отдел за финансова отбрана и нововъведения се твърди, че Nexo е предложил и продавал „ неквалифицирани скъпи бумаги “ посредством своята стратегия за крипто лихвени сметки. Според посочената в документа информация към 31 юли 2022 година над 18 000 поданици на щата имат дейни „ гъвкави или срочни сметки “ на въпросния „ Earn Interest Product “, като общо имат вложения от минимум 174.8 милиона $.

„ Nexo постоянно е бил отдаден на ръководството на резистентен и съчетаем бизнес и приветства, даже самодейно търси, регулаторна изясненост “, разяснява от своя страна Nexo в изказване по случая пред TechCrunch.

Nexo се ангажира да откри явен път напред за контролираното даване на артикули и услуги в Съединени американски щати, в идеалния случай на федерално равнище. “

Nexo не е първата криптокомпания, сблъскала се с американските регулатори по въпроса за лихвените артикули. През февруари дъщерно сдружение на платформата BlockFi бе наказано да заплати 100 млн. $ на американската Комисия за скъпи бумаги и тържища (SEC). Подписаното тогава съглашение – както със SEC, по този начин и с общо 32 щата – е удивително, защото то принуди компанията да записва продукта си като скъпа книга. 

Оттогава платформите за цифрови активи търсят повече изясненост по отношение на разпоредбите за такива артикули, като споделят, че актуалните разпореждания остават неразбираеми. След насоките на SEC по отношение на продуктите за трупане на лихви през февруари 2022 година, Nexo да вземем за пример твърди, че непринудено е прекратила даването на своя подобен на нови клиенти от Съединени американски щати.

Регулаторните дейности идват на фона на разразилата се криптозима, която докара до внезапен спад на цените тази година. Настроенията се утежниха на фона на страховете от задаващата се криза, които потопиха рисковите активи. В резултат на това някои криптоплатформи банкрутираха.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР