Осъзнаваме, че някои офиси не са за интегрирането ни в

...
Осъзнаваме, че някои офиси не са за интегрирането ни в
Коментари Харесай

Албанският премиер: България и Унгария се опитват да се освободят от името Балкани

Осъзнаваме, че някои офиси не са " за " консолидираното ни в Европейски Съюз, а България и Унгария се пробват да се освободят от името Балкани, сподели албанският министър председател Еди Рама на срещата на самодейността " Отворени Балкани " в Тирана, след обръщението на еврокомисаря Оливер Вархей, заяви организация МИА.

" Благодаря Ви, комисар Вархей. Не знам дали разбирате, само че докоснахте слабата точка на всички като казахте: Аз съм от Балканите, въпреки да съм от Унгария ".

" Балканите включват всички - Гърция, Унгария, Хърватия, а даже и Турция. Не знам за какво България и Унгария като че не желаят да се причислят в този момент. Всъщност всички тези страни, тези хора се пробват да се освободят от името Балкани, което считаме, че в този момент става все по-привлекателно. Осъзнаваме, че има един тип двоумене в някои офиси, само че въпреки всичко, като имаме цялостната поддръжка на американската администрация, на някои членки на Европейски Съюз, Франция, Холандия и Вашата цялостна поддръжка от Брюксел, подчертаваме, че е ваша работа да покажете какво значи тази самодейност за интеграцията ", сподели Рама.

Той добави, че самодейността е отворена за всичките шест членки на Западните Балкани и те би трябвало да решат дали да станат част от нея.

" Ние сме тук. Продължаваме да вървим напред. Не може да останем на място. Няма да се крием. Онези, които желаят Берлинският развой да върви напред, би трябвало да бъдат част от " Отворени Балкани ".

" Отворени Балкани " са за работа. Договорите, които подписваме през днешния ден, приказват сами за себе си ", сподели Рама.

Преди това европейският комисар по разширението Оливер Вархей изрази поддръжка за самодейността " Отворени Балкани " и прикани и останалите три страни от Западните Балкани, Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина, да станат част от самодейността, заяви изданието " Албениън дейли нюз ", представено от Българска телеграфна агенция.

Вархей направи изявлението си в Тирана на днешната среща на върха на самодейността, в която вземат участие Албания, Сърбия и Република Северна Македония. Той прикани трите страни да следват проекта за основаване на общ районен пазар, който по думите му ще усили брутния вътрешен артикул в района с една трета.

Еврокомисарят също така акцентира, че единствено посредством основаването на общ районен пазар страните от Западните Балкани могат да усвоят капиталовия проект на Европейски Съюз, който ще добави растежа на Брутният вътрешен продукт с още две трети.

" Вие би трябвало да продължите напред и останалите три (страни) да се причислят към вас, тъй като икономическият капиталов проект (на ЕС) може да усили Брутният вътрешен продукт на района, единствено в случай че всеки е част от този проект ", уточни Вархей.

Македонският министър председател Зоран Заев от своя страна сподели, представен от БГНЕС, че Северна Македония, Албания и Сърбия няма да бъдат заложници в процеса на интеграция в Европейски Съюз.

В речта си при откриването на форума Вучич повтори апела към други страни да се причислят към самодейността, като добави, че тя " поставя основите на бъдещето на нашите деца ".

Той се обърна към критиците на " Отворени Балкани " в Албания и Сърбия, заявявайки, че тази самодейност няма нищо общо със основаването на нова Югославия или Велика Албания.

В рамките на срещата бяха подписани няколко съглашения за общ и свободен пазар на труда, за взаимна скица за електронно свързване на жителите и други.

Инициативата " Отворени Балкани " съществува от две години и сега включва единствено Република Северна Македония, Сърбия и Албания.

Тя има за цел консолидиране на всички страни от Западните Балкани. Босна и Херцеговина, Косово и Черна гора обаче отхвърлиха да се причислят, предпочитайки да се съсредоточат върху интеграцията си в Европейски Съюз и Берлинския развой.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР