Осъществяването на проекта за АЕЦ "Белене" ще увеличи цената на

...
Осъществяването на проекта за АЕЦ "Белене" ще увеличи цената на
Коментари Харесай

АЕЦ Белене - двойно по-скъпа енергия, рискове за националната сигурност

Осъществяването на плана за АЕЦ "Белене " ще усили цената на тока двойно. Цената на нови атомни централи е от АЕЦ „ Козлодуй “ дава сила от 5 стотинки на киловатчас. Новата централа с изключение на тези разноските ще би трябвало да изплаща и финансовите разноски. Всеки вложител търси и облага. Това значи 4 пъти по-скъпа сила от тази на АЕЦ „ Козлодуй “. Това разгласи специалистът по нуклеарна енергетика проф. Георги Касчиев.

Друга отрицателна последица от реализирането на АЕЦ "Белене " е, че и в този момент имаме свръхизлишък на мощности. За да влезе на пазара, би трябвало да се изключат част от мощностите и по тази причина Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ 2 ще банкрутира до една година. Друга заплаха е, че би трябвало да се подготвим за повреда, тъй като регионът на новата нуклеарна централа е в високо сеизмичен регион. Премълчава се и дали бетонната площадка под АЕЦ "Белене " не е пропукана от огромното наводняване в региона. Друго – отработените боклуци от АЕЦ „ Козлодуй “ не престават да се струпват в региона на централата, която се трансформира в едно нуклеарно сметище, което стартира да носи опасности за националната сигурност ", предизвести проф. Касчиев.

"Сумата, която беше планувана за извозването на тези боклуци и отработването им в Русия, са изхарчени. Така пред бъдещите генерации остава задачата да платят милиарди, с цел да се оправят с този проблем. „ Изискванията на националната тактика за ръководство на радиоактивните боклуци са най-малко 50 тона тежко радиоактивни метали да се изнасят всяка година от площадката на работещата ни нуклеарна централа “, коментира специалистът.

Той изяснява още, че след изваждането на отработеното нуклеарно гориво от реактора то се реалокира в охлаждащи басейни и след три-до петгодишен престой там се реалокира в междинно вместилище, където може да остане до 50 години. След това мощно радиоактивният боклук би трябвало да се преработи като се отделят плутоният, уранът и високоактивните артикули на деленето. Последните се смесват с разтопено стъкло и се затварят херметично в железни контейнери. След това те би трябвало да бъдат заровени вечно в подобаващи специфични подземни складове, изяснява специалистът пред bTV.

До 1989 година употребяваното у нас нуклеарно гориво е било връщано в Съветския съюз. Година по-късно в АЕЦ "Козлодуй " се построява вместилище за предпазване на ОЯГ под вода. Работещите тогава шест нуклеарни блока годишно генерират към 90 т тежки радиоактивни метали (ТМ) в ОЯГ и с времето хранилището стартира да се запълва и по тази причина се възобновява практиката за транспортиране на употребяваното гориво в Русия, където след остъкляването му, тя да стартира да ни го връща за погребение след 2025 година Това значи да се построи подземно вместилище за високо радиоактивни боклуци (РАО), чиято цена е към 4 милиарда евро, а може би и повече, показва нуклеарният специалист.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР