Осъдителна присъда срещу бизнесмена и издател Иво Прокопиев би била

...
Осъдителна присъда срещу бизнесмена и издател Иво Прокопиев би била
Коментари Харесай

Асоциацията на европейските журналисти: Присъда срещу Прокопиев ще е удар по свободата на словото

Осъдителна присъда против предприемача и издател Иво Прокопиев би била удар против свободата на словото и в допълнение ще утежни така и така неприятната медийна среда в България. Това се декларира в позиция на Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ). В него се показва, че Прокопиев издава едни най-критичните към работата на държавното управление у нас медии – " Капитал " и " Дневник ".

" Въпреки че процесът не е непосредствено обвързван с " Икономедия " има съществени опасения, че главната причина за покачване на обвиняванията е сериозната позиция на към държавното управление. Жизненоважно е да се отстранят всевъзможни подозрения за произвол и политически стимулирано гонене на Прокопиев ", показва се в позицията.

Присъдата против издателя ще бъде прочетена в спецсъда в неделя следобяд. Прокопиев е обвинен по делото за продажбата на държавния дял в електроразпределителното сдружение EVN дружно с някогашните министри на финансите и на стопанската система от първото държавно управление на Бойко Борисов – Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Подсъдими са и още трима души от компанията " Булброкърс ".

Според прокуратурата те са ощетили страната посредством продажбата на миноритарния дял от електроразпределителното сдружение ЕВН през 2011 година Тезата на проверяващите е, че страната е била ощетена посредством съзнателно занижаване на акциите на сдружението, продадени посредством борсата. Прокопиев е обвинен като помощник. Прокуратурата го притегли към отговорност поради едно негово изявление на съвещание на Тристранката. Според проверяващите с него, както и със препоръки той е улеснил Дянков да извърши закононарушение по работа, обвързвано с приватизацията.

Делото бе внезапно ускорено предходната събота. В почивния ден арбитър Вилислава Ангелова даде ход на финалните пледоарии, които продължиха до среднощ. Преди това тя заличи трима души от листата със очевидци, въпреки че отбраната настояваше за техните разпити. Съдийката обаче отхвърли.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР