Осъденият за убийството на студента Андрей Монов - Джок Полфрийман

...
Осъденият за убийството на студента Андрей Монов - Джок Полфрийман
Коментари Харесай

Конфискуваха паспорта на Полфрийман?

Осъденият за убийството на студента Андрей Монов - Джок Полфрийман твърди в профила си във Фейсбук, че паспортът му е иззет от полицията при неочакван обиск през днешния ден следобяд. Полфрийман сега се намира в общежитието за краткотрайно настаняване на чужденци в Бусманци, където е изместен, откакто съдът го освободи предварително.

От оповестени по-рано фотоси в профила му излиза наяве, че Полфрийман въпреки всичко е получил паспорта си и пред него няма  спънка да напусне България. 
Според Нова телевизия по-рано денем в центъра са влезнали австралийски дипломати, които носили папки и документи. Припомняме, че Полфрийман бе освободен предварително от пандиза и настанен в Бусманци точно заради липса на годни документи. 
По-рано през днешния ден министърът на вътрешните работи Младен Маринов потвръди, че юристът на Джок Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен от Бусманци и да отиде на външен адрес. " Процедурата е в ход, би трябвало да се изпълнят избрани условия, с цел да се случи това. Чакам да схвана дали изискванията са изпълнени и в случай че са изпълнени, ще спазим процедурата ", добави Маринов. Според Нова телевиция Полфрийман може да напусне центъра още през днешния ден
Позицията на юриста на Джок Полфрийман - Калин Ангелов е ясна: " Клиентът ми стои без правно съображение в Бусманци. Има издадена заповед за експулсация и той би трябвало да бъде изведен от страната. Основанието да бъде арестуван тук, аз към момента не съм го видял. Няма кой да следи дали Върховен касационен съд си съблюдава периодите. Решенията му могат да бъдат просрочени с месеци. "
Главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че в случай че Полфрийман получи паспорт – остава на независимост, само че в страната. Запитан на какво съображение австралиецът Полфрийман е в центъра за мигранти в Бусманци, Цацаров съобщи, че законовото съображение не е обвързвано с пълномощията на прокуратурата и че центърът се ръководи от дирекция „ Миграция “ към Министерство на вътрешните работи. По думите му, основанието Полфрийман да се намира в центъра за настаняване е неналичието на годни документи за идентичност, които са извадени от австралийската страна.
Джок Полфрийман беше наказан на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 година От тях той излежа 12 години, след което беше пуснат от тричленен правосъден състав, включващ съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. Решението на съда за предварително освобождение на Полфрийман провокира вълна от отвращение в българското общество, което даде опция на основния прокурор Сотир Цацаров да изиска преразгелждане на предварителното освобождение от Върховен касационен съд.
В момента тричленен състав на Върховен касационен съд би трябвало да реши ориста на Джок Полфрийман. На 14 октомври ръководителят на Касационния съд Лозан Панов прикани магистратите да излязат допустимо най-бързо с решение по проблема.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР