Осъденият на смърт Кенет Смит оцелява при първия опит да

...
Осъденият на смърт Кенет Смит оцелява при първия опит да
Коментари Харесай

За първи път в САЩ: Очаква се да бъде извършена екзекуция с азот

Осъденият на гибел Кенет Смит оцелява при първия опит да бъде екзекутиран
Осъден на гибел пандизчия от Алабама е на път да стане първият, претърпял екзекуция в Съединени американски щати с азотен газ, предават международните организации. Осъден на гибел за поръчково ликвидиране е 58-годишният Кенет Смит. Присъдата се чака да бъде осъществена в щата Алабама.

С помощта на маска, азотът ще бъде вкаран в тялото на подсъдимия. Адвокатите на Смит апелират още веднъж, само че Върховният съд на Съединените щати има единствено към 11 часа, с цел да се произнесе.

Те дефинират присъдата като свирепост, защото изпомпването на азот през маска може да докара до задавяне и гибел в собтвеното му повърнато. 

Организация на обединените нации споделя, че това може да се равнява на изтезание.

58-годишният Смит е наказан през 1989 година за убийството на брачната половинка на просветител. За първи път е бил изработен опит той да бъде убит посредством инжектирането на смъртоносна инжекция през 2022 година, само че мъжът оцелява. Това докара до преразглеждане на щатската процедура в Алабама за осъществяване на смъртното наказване. Смит съобщи пред Би Би Си по-рано тази седмица, че чакането да научи ориста му се е чувствало като „ изтезание “. Съучастникът на Смит - Джон Форест Паркър, беше екзекутиран през 2010 година

58-годишният Смит е изправен пред екзекуция с непроверен способ, който в никакъв случай до момента не е бил употребен при смъртното наказване в Съединени американски щати. Това е техника, която е отхвърлена по етични аргументи от ветеринарите за евтаназия на множеството животни. Единствено се употребява при прасетата - гибел посредством азотен газ.

Главният прокурор Стив Маршал по-рано го назова „ може би най-хуманният способ за екзекуция, измислян в миналото “.

Тъй като медикаментите, употребявани при смъртоносни инжекции, станаха по-трудни за намиране, Алабама и два други американски щата утвърдиха потреблението на азотна хипоксия като различен способ за екзекуция.

Алабама има един от най-високите равнища на екзекуция на глава от популацията в Съединени американски щати и сега има 165 души, наказани на гибел. От 2018 година страната е виновна за три несполучливи опита за смъртоносна инжекция, при които наказаните пандизчии оцеляха.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР