Осъден за жестоко убийство на дете атакува чрез съда Главна

...
Осъден за жестоко убийство на дете атакува чрез съда Главна
Коментари Харесай

Наглост! Убиец на дете иска 150 бона компенсация

Осъден за грубо ликвидиране на дете нападна посредством съда Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ за неприятни условия в Пазарджишкия, Софийския и Ловешкия затвор, където е бил настанен в разнообразни интервали от изтърпяването на наказването си. Мъжът изиска 150 000 лв. отплата за времето от 23 февруари 2000 до 14 септември тази година. В жалбата си твърди, че килиите били свръхнаселени, нямало топла течаща вода, нямало достъп на естествена светлина и пресен въздух. Хигиената била неприятна, имало плесен и мухъл, хлебарки, дървеници и гризачи. Смята, че поради това му било влошено и здравословното положение - станал тъмен, затворен, мъчно контактен и автоагресивен. Били му изпадали зъбите.

Иска да бъде наказана затворническата администрация за претърпените от него неимуществени вреди, изразяващи се в засегнатост, оскърбление, отвращение, възприятие на непълноценност и принуждаване да търпи и прави неща, противни на волята му.

Рангел Каваков е наказан за ликвидиране на 11-годишно момче в пловдивското село Куртово Конаре, осъществено на 19 февруари 2000 година. Примамва детето в дома си с заричане да му даде пишеща машина, след което с нечовешка гняв му нанася 11 удара по главата с авансово приготвена за задачата желязна тръба с инсталиран токмак в единия край. След като го умъртвява, завлича безжизненото му телце, вързано с тел за шията, на основния път, с цел да наподобява като пътен случай. Там го намират инцидентно пътуващи с кола хора и алармират в полицията. Инсценировката е добре изпълнена и заблуждава проверяващите, които много време търсят кола, прегазила момчето. Баща му обаче се усъмнява и самичък влиза в двора на дядото на Рангел, където заварва локви кръв. Аутопсията също демонстрира, че гибелта е настъпила не от газене, а от удари с тъп предмет. Така казусът се разплита, а Каваков прави признания и демонстрира на служителите на реда къде е скрил тръбата.

По време на правосъдния развой се пробва да се изкара психологично болен. Експертизите обаче са безапелационни, че е вменяем. Въпреки настояването на прокуратурата за пожизнен затвор получава 20 години отнемане от независимост.

След постъпването си в Софийския затвор мъжът няколко пъти е изпращан за лекуване в Специализираната психиатрична болница в Ловешкия затвор. Над 5 години от наказването си прекарва в общежитие „ Кремиковци “ в зона за възрастни и заболели, лишени от независимост. В Пазарджик е изместен през юни 2011 година.

Справки от трите места за отнемане от независимост сочат, че във всички килии, които е обитавал, Рангел е имал задоволително пространство, прозорци за достъп на дневна светлина, хигиеничен възел с течаща вода, задоволително храна. Хигиената била грижа на самите жители, като от пандизите осигурявали задоволително препарати. Правели се постоянни дезинсекции и дератизации.

По делото е направена и призната съдебнопсихиатрична експертиза, която не е оспорена от страните. Вещото лице категорично е показало, че опитите за самоубийство на ищеца са бутафорни, с цел да бъде настанен за болнично лекуване. Лошите битови условия и хранене, в случай че има такива, въобще не вълнуват и вършат усещане на Каваков. Освен това вещото лице е открило, че шампоаните и дезинфекционните препарати, раздавани от администрацията на Затвора в Пазарджик, жалващият се заменял за цигари. Опадането на зъбите пък не се дължи на неприятни условия на живот, а на кривото съзъбие по рождение, което е дегенеративен белег и даже при съвършен живот би довело до ранно рухване на зъбите. За заболяванията на мъжа, след обзор на документите и извършено клинично-психиатрично проучване, е открито, че са добити по рождение, а не в пандизите.

След като нито едно от обвиняванията към затворническата администрация не е потвърдено, искът е отритнат. Решението може да се апелира на по-горна инстанция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР