Ортопедите от ВМА спасиха крака на 30-годишен пациент с Бехтерев

...
Ортопедите от ВМА спасиха крака на 30-годишен пациент с Бехтерев
Коментари Харесай

Спасиха крака на млад мъж след уникална 3D операция и поставяне на имплант

Ортопедите от ВМА избавиха крайници на 30-годишен пациент с Бехтерев след неповторима за България 3D интервенция, оповестиха от ВМА.
Младият мъж към този момент е изписан след 4-часовата намеса, осъществена от проф. доктор Неделчо Цачев, който управлява Катедрата по ортопедия и травматология, и екипа му. Скъсяването на крайници му е обезщетено след слагането на имплант от последно потомство и пациентът се възвръща.
Над 4 месеца е траяла подготовката на екипа за първата сходна интервенция у нас, разкри проф. Цачев. Заради заболяването на Бехтерeв, която е хронично артрозно заболяване, пациентът е „ отключил” рядката диагноза ацетабуларен тунелен синдром. При нея, поради увреждането на костта, бедрената глава и шийка безусловно навлизат в таза, изяснява ортопедът. „ Кракът се съкратява с няколко сантиметра, придвижванията мощно се лимитират и са доста болезнени”, добавя проф. Цачев.
Уврежданията заради заболяването на Бехтерев не разрешават на пациента да се сложи типичен имплант. „ Освен това, в случай че използваме така наречен циментна става, тя допуска инспектиране след приблизително 10 години, което не е задоволително при толкоз млад пациент”, изяснява професорът. Затова се свързва с сътрудника си доктор Владислав Райков – ортопед с тясна компетентност по 3D предоперативно обмисляне, защитил докторантура в Швейцария.
„ Благодарение на резултатите от скенер, той създаде компютърен модел на костта, който да ни разреши да преценим по какъв начин най-точно да разположим импланта, с цел да е сполучлива реконструкцията”, споделя проф. Цачев.
Виртуалната интервенция е осъществена сполучливо на процедура от ортопедите на ВМА.
„ За 4 часа успяхме да запълним „ издълбаното” дъно на ацетабулума с кост на пациента, да нареждаме ставата добре и да компенсираме скъсяването на крака”, разкрива детайлности от интервенцията травматологът. „ За първи път у нас вършим реорганизация с компютърен модел, в чужбина имат опит и до момента пациентите трябваше да пътуват за скъпо лекуване там. Напредваме постепенно, само че несъмнено – това е хубавото”, оптимист е проф. Цачев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР