- ортопед-травматолог във ВИТА, приложи най-съвременното високотехнологично лечение за вътреставни

...
- ортопед-травматолог във ВИТА, приложи най-съвременното високотехнологично лечение за вътреставни
Коментари Харесай

Иновативно лечение в областта на травматологията в МБАЛ ВИТА

- ортопед-травматолог във ВИТА, приложи най-съвременното високотехнологично лекуване за вътреставни повреди на ставния хрущял със системата " Lipogems " върху глезена на младия спортист Светозар Искров. Спортистът е претърпял тежка контузия на глезенната става с увреда на вътреставния хрущял и костите, която е могла да стане причина за преустановяване на извънредно сполучливата му спортна кариера. Сполучливата интервенция е осъществена благодарение на и с помощта на дарението на ".

Какво съставлява тази процедура?

В здравната литература тя е позната като LIPOGEMS - терапия със стем кафези от мастна тъкан /АDIPOSE-DERIVED STEM CELLS/.

Защо се ползват мезенхимни кафези от мастна тъкан?

Най-проучваните източници на мезенхимни стволови кафези (MSC), за възобновяване на хрущялни ставни повърхности, са костният мозък и мастната тъкан. Стволовите кафези от мастна тъкан - Аdipose-derived stem cells (ASCs) имат редица преимущества пред MSC, извлечени от костно-мозъчния аспират - Bone Marrow Aspiration (BMA):
честотата на MSC в костния мозък е сред 1 на 25 000 и 1 на 100 000 кафези, което е 0,02% в единица размер, до момента в който ASC съставляват почти 2%; жизнеспособността и степента на диференциация на MSC от костен мозък понижава с увеличение на възрастта, до момента в който АSC са жизнеспособни и имат оптимална степен на диференциация, без значение от възрастта. количеството мастна тъкан, която се взема и обработва с един сет и една процедура, може да бъде инфилтрирана в 4 до 6 стави по едно и също време на един човек, което прави операцията извънредно ефикасна при полиартроза.
Как се получава аспиратът от мастна тъкан?

Мастната тъкан се обезпечава посредством липосукция от коремната област на пациента. Процедурата се прави с локална упойка.

Какво е Lipogems?

Lipogems е устройство за събиране, обработка и прекачване на автоложен липоаспират. Системата се основава на механично унищожаване на нежелани останки от лой и кръв, като измива, изплаква и оразмерява, взетата мастна тъкан. Получава се течен еднообразен артикул, съдържащ регенеративни MSCs - перицити и адипоцити, които се инжектират в болната става на пациента.

Системата Lipogems е направена от доктор Карло Тремолада, италиански лицево-челюстен хирург.

Какви са преимуществата на Lipogems?
мастната тъкан е по-лесно налична метода е минималноинвазивен лишава по-малко от 1 час може да се вземе доста огромно количество тъкан
Какъв е резултатът от лечението със стволови кафези от мастна тъкан?

ASC могат да е диференцират в остеобласти, хондроцити, миоцити и адипоцити. Те са мощни имуномодулатори, намаляващи възпалителните процеси и стимулиращи противовъзпалителните механизми.

Използването на Lipogems дава обещаващи резултати при пациенти с остеоартроза на коленни, тазобедрени, глезенни, раменни и други стави, като независима или съпътстваща процедура. В композиция с дълготрайно следене и съобразена с недоволствата консервативна и оперативна терапия, Lipogems, както и PRP, и BMA, са сполучливи способи за лекуване, които подтикват регенеративните благоприятни условия на организма и възвръщат хрущялни повреди от II и III-та степен по класификацията на Outerbridge.

В умозаключение дано да кажем, че регенертивния капацитет на мастната тъкан може да се употребява във всички области на медицината: Ортопедия, Пластична хирургия, Гинекология, Лицево-челюстна хирургия, Урология, Гръбначна хирургия, Лечение на болката и други

Lipogems също така е и ефикасен метод за справяне с ранните стадии на остеоартрозата.

След извършеното лекуване Светозар се усеща чудесно и доста бързо възвръща подготвителния си режим, съвсем е изравнил резултатите си от преди контузията и чака да завоюва квота за Олимпиадата през идната година.

Това лекуване е налично за всички пациенти на болница ВИТА с повреди на ставния хрущял. За връзка с травматолозите на ВИТА, както и за отговор на въпроси към доктор Узунов, може да ползвате следните контакти:

ВИТА БАЗА 2 - ул. " ФИЛИП КУТЕВ " №10

София 1407

Регистратура и информация:

02 45 22 000

GSM: 08899 22 000

е-mail: [email protected]

*материалът е възложен от МБАЛ Вита
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР