Орлин Горанов - певец с универсални качества и завладяваща харизма,

Орлин Горанов - певец с универсални качества и завладяваща харизма, ...

Орлин Горанов: Музиката лекува душите!.

Орлин Горанов - певец с универсални качества и завладяваща харизма, ще посрещне 61-вия си рожден ден на сцената. Любимецът на няколко поколения ще зарадва феновете си и в националното турне “Вечните песни на България”. Той ще отпразнува рождения си ден на сцената на Летния театър в Бургас на 10 август, а на 20-и ще гостува в морската ни столица Варна.

Той е от хората, които с излъчването си карат хората да се усмихват. А когато запее, като че ли отправя покана за приятелство. Не пропускайте концерта, на който ще прозвучат златните български хитове на всички времена! Попейте с Йорданка Христова, Орлин Горанов, Данчо Караджов, Роси Кирилова, Кристина Димитрова и “Трамвай №5”!

Орлин Горанов (тенор) е единственият български певец, известен както в популярната, така и в оперната музика

Като малък пее в детския хор “Бодра смяна”, а по-късно в Ансамбъла на армията. По време на годините, в които се провежда конкурсът "Мелодия на годината", е един от водещите. Особено популярен е дуетът му с Кристина Димитрова. Едно от емблематичните му изпълнения е на песента "Светът е за двама". 


С постоянната дуетна половинка Кристина Димитрова

Орлин Горанов се насочва към оперната музика и завършва оперно пеене в НМА “Панчо Владигеров” (1990). Още като студент е поканен за солист на Пловдивската опера. Солист е и на оперите в Русе, София, Бургас и Варна. Гастролира на редица оперни сцени в Европа, Америка и Азия. Има многобройни отличия на поп сцената, включително Голямата награда “Златният Орфей” (1984). През 2007 г. излиза сборният диск “Орлин Горанов и приятели” от серията “Златна колекция”. Харизматичният певец винаги пълни залите - независимо дали става дума за оперен спектакъл, мюзикъл или поп концерт. Във Варна той бе звездата на “Хелоу Бродуей” и на “Една любовна вечер в операта”, запомняща се е и ролята му като един великолепен Дон Карлос в “Дон Карлос” от Верди. Има постоянни ангажименти във “Фридрихщатпалас” в Берлин, Германия, от 1994 г. 

Изпълнява теноровите партии в много италиански опери: “Травиата”, “Трубадур”, “Аида”, “Риголето” и “Отело” от Джузепе Верди, “Бохеми” и “Мадам Бътерфлай” от Джакомо Пучини и др. 

По това време поддържа своята популярност в България главно чрез дуета си с Кристина Димитрова, с който има издадени няколко албума.

Само преди седмица любимецът на поколения българи ни поднесе и поредната си музикална изненада - участва в суперпродукцията на Софийската опера “Mamma Mia!” с вечните песни на ABBA. С младежкото си излъчване той просто приковава вниманието. В постановката се редува с Влади Михайлов и Кирил Иванов в ролята на Сам - един от тримата предполагаеми бащи на главната героиня в романтичната история. Актьорът, мим и тв водещ Ники Сотиров и Симеон Владов ще влязат в образите на другите двама претенденти за бащинство - Бил и Хари, като ще се сменят с певците Александър Георгиев и Николай Павлов.


На репетиция в операта

Правата за прочутия мюзикъл са уредени за две години. Според договора Super Trouper, Dancing Queen, Knowing Me, Knowing You, Take a Chance on Me, SOS и другите парчета, композирани от Бени и Бьорн от ABBA, ще се пеят на български. Премиерата бе на 18 юли, а сега постановката пътува из страната.

Не правя чудеса, за да изглеждам млад, обичам да злоупотребявам с изкушения

Чувствам се чудесно, нямам проблем с възрастта, смее се той и пояснява: Правя за себе си най-доброто - обичам се и се харесвам. Орлин излъчва аристократизъм и напомня за кавалера, когото всяко момиче иска да срещне в живота си.

Винаги е искал да стане лекар. Завършил паралелка с профил "Двигатели с вътрешно горене",

благодарение на което е не само професионален шофьор, но и сам може да поправи почти всичко по колата си. Съдбата обаче готви друга изненада за него - по време на службата в казармата Орлин и приятели сформират група. Оттогава досега е верен на песента. Орлин и брат му Иван идват на бял свят в Берковица, но от невръстни деца живеят в София. За изненада на феновете си в последните години знаменитият певец направи пробив и в киното - изигра ролята на президента в хитовия български филм “Мисия Лондон”,а получи покана за участие и в сериала “Столичани в повече”.
Музика за него са писали Зорница Попова, Тончо Русев, Морис Аладжем, Мария Нейкова, Стефан Диомов, Александър Йосифов, Александър Бръзицов, Кристиян Бояджиев, Вили Казасян, Иван Пеев, Атанас Косев и много други. Никакви проблеми никога не съм имал с композиторите. Може би защото, за да се получи една песен, това е екипна работа. Ако ме питате кой е композиторът, който стои зад мен... ще кажа само едно име, защото той остава завинаги, защото е първият мой композитор - Стефан Димитров. Не можахме да направим много неща, но всичко, което сме постигнали, е много стойностно. Работил съм иначе с много композитори, да не кажа с всички - и с по-възрастното поколение, и с по-младите. Аз обичам да експериментирам. 

Харесван - за ужас на армията си от фенки, изпълнителят на най-красивата българска песен "Светът е за двама" обожава жена си Валя. Популярният певец ревниво пази от любопитни погледи семейството и дома си. 

Подготви  Паулина БОЯНОВА

Източник: blitz.bg