Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов

...
Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов
Коментари Харесай

Оркестърът за народна музика на БНР открива сезона

Оркестърът за национална музика на БНР с диригент Димитър Христов открива новия сезон на 11 октомври.
Солисти в концерта са певиците Русанка Комитова, Христина Анастасова и Сорина Богомилова и гадуларят Борислав Гълъбов. На първия за сезона концерт маестро Димитър Христов ще показа и новия двоен диск на Оркестъра за национална музика с изключителни аранжименти и виртуозни осъществявания на 23 пиеси, особено записани за изданието.
Оркестърът за национална музика на БНР завоюва преди дни Наградата на Столична община за ярки достижения в региона на културата за фолклорни театрални изкуства. Под диригентството на Димитър Христов съставът стана притежател на „ Златен век “ на Министерство на културата за специфичен принос в региона на българската просвета, премията „ Кристална лира “ на Съюза на българските музикални и танцови дейци и на огромната премия „ Сирак Скитник “. Оркестърът за национална музика на БНР е именуван „ оркестър от солисти “ поради изключителната виртуозност на музикантите, която те по един впечатляващ метод вплитат в общата „ музикална шевица “. Оркестърът резервира чистотата на достоверния тон на българския фолклор и го сервира по един наличен и атрактивен за младите генерации метод.
С първия концерт за сезон 2018/2019 Оркестърът за национална музика на БНР по традиция показва едни от най-големите имена в българската национална музика. Русанка Комитова, Христина Анастасова, Сорина Богомилова и Борислав Гълъбов ще изпълнят присъщи за репертоари си песни и пиеси в нови аранжименти.
Русанка Комитова приключва музикалното учебно заведение в Котел с гъдулка и пеене. Има редица записи на авторски и достоверни песни с Оркестъра за национална музика на БНР, а през 2016 взе участие в плана му „ Класиците на българската сватбарска музика “. Творческият път на Христина Анастасова също стартира от музикалното учебно заведение в Котел и минава през АМТИИ Пловдив, отбор „ Тракия “ и световноизвестния „ Българка младши квартет “, с който гастролира в Германия, Англия, Мароко, Израел, Франция, Испания. През 1994 година диск на квартета с виртуозния баски музикант Кепа Хункера получава Грами. Сорина Богомилова е солист на НФА „ Филип Кутев “ от 1985 година Пее в камерните обединения трио „ Вечерница “ и квартет „ Деница “ и взе участие в записи на музика за игрални и документални филми. Борислав Гълъбов е основател на групировката „ Багри “, където с изключение на гъдулар е и аранжор, текстописец и вокалист. Участва в голям брой звукозаписи както в България, по този начин и в чужбина, гастролира в Съединени американски щати, Коста Рика, Дания, Белгия, Естония, Полша, Турция, Испания, Русия и други Носител е на премия от Министерство на културата за принос в културното завещание на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР