Оризът е основен, лесен за приготвяне и здравословен продукт, който

...
Оризът е основен, лесен за приготвяне и здравословен продукт, който
Коментари Харесай

Каква е разликата между дългозърнест и късозърнест ориз

Оризът е главен, елементарен за подготвяне и здравословен артикул, който може да се яде при всяко хранене. Оризовата каша с плодове и ядки за закуска, дългозърнест ориз за обяд или вечеря и късозърнест ориз за сладостен оризов пудинг за десерт. Има десетки разнообразни сортове, които нормално попадат в две категории: Късозърнест и дългозърнест ориз. Каква е разликата сред тях?
Среднозърнестият ориз е с дължина към 5-6мм. Към него спадат по този начин известните типове у нас – ризон и бял перлен ориз. Той е напълно леко по-закръглен от дългозърнестия, а повърхността му е лека грапава. Характерно за него е, че по време на варене остава разграничен, само че се слепва откакто изстине. Той се употребява за ястия с по-пухкава текстура като пълнени чушки, сарми или мляко с ориз.
 7 груби неточности при готвенето на ориз 7 груби неточности при готвенето на ориз
Готвенето на ориз на пръв взор наподобява доста елементарно и си мислим, че няма какво да объркаме. Но става известно, че не е по този начин. Ето кои са на...

Басмати, жасмин и черен ориз са типове дългозърнест ориз. Той е най-лесен за готвене, по тази причина е подобаващ за начинаещи готвачи. При приготвянето му обособените зърна не се слепват едно за друго, а остават разграничени и не се слепва. Лошото при него е, че е с доста високо наличие на глутен.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР