Оризът е култура, позната на българина и дълбоко залегнала в

...
Оризът е култура, позната на българина и дълбоко залегнала в
Коментари Харесай

Да заменим ориза с булгур

Оризът е просвета, позната на българина и надълбоко залегнала в бита му. Почти всяка обичайната българска рецепта го включва в състава си. Нека обаче да поговорим за друга просвета, която е добра опция на ориза, а точно – булгурът.

Булгурът е зърнена храна, присъстваща в началото в обичайните кухни на страните от Близкия Изток, Балканите, Турция, Армения, Индия и Южна Азия, само че през днешния ден е все по-консумиран в съвсем цяла Европа и Америка.

Представлява добре измита пшеница, бланширана на пара или във вряла вода, изсушена и натрошена на дребни елементи. Обработен по този метод, булгурът резервира питателните си стойности, като в същото време е лесноусвоим, апетитен, потребен, изобилен и диетичен. Често се счита за кулинарна находка.

Състав на булгура

В състава си булгурът включва основно въглехидрати и фибри. Това автоматизирано го прави сурогат и на хляба, както и подобаващ диетичен артикул.

Съдържащ в себе си съвсем всички известни витамини, той набира на тялото още калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, йод, мед, манган и селен.

В 100 г булгур могат да бъдат открити:

- 342 ккал;

- 1.3 г мазнини;

- 75 г въглехидрати;

- 12 г белтъчини;

- 18 г фибри.

Видове булгур

У нас тази просвета много елементарно се намира в магазините. Продава се в насипно положение или в пакети. Варира както цветово, по този начин и в размер на зърната булгур.

Има общо четири типа булгур – малък, два междинни разновидността и наедрял. Както и при другите зърнени култури, е добре булгурът да се съхранява в херметически затворен съд.

Ползи от яденето на булгур

Освен другите си качества булгурът има и напълно здравословни такива. Поради високото наличие на витамини от групата В той успокоява нервната система, заглажда кожата и подхранва косата.

Съдържащият се витамин А усъвършенства зрението и защищава от инфекции, витамин Е забавя процесите на стареене, а витамин D укрепва костите и зъбите.

Тъй като е очебийно мощен източник на фосфор, булгурът форсира обмяната на веществата, усилва скоростта на мускулните съкращения и усъвършенства мозъчната активност.

Предпазва от сърдечно-съдови болести, намалява кръвното налягане, управлява равнището на кръвната захар и оказва помощ при диабет.

Булгур вместо ориз

Все по-популярно става оризът да се замества с булгур. Това е допустимо във всяко едно ядене с ориз. Булгурът основно е употребен при пълненето на агне или заек, табуле, разнообразни закуски, подсладен с мед и сушени плодове.

Любими на всички българи са:

- пълнени чушки с булгур;

- кюфтета с булгур;

- пилаф с булгур;

- десерти с булгур;

Съществува и оризов булгур, също постоянно употребен за приготвянето на редица предписания.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР