Оризът е една от най-старите, но и най-полезните зърнени култури.

...
Оризът е една от най-старите, но и най-полезните зърнени култури.
Коментари Харесай

Няколко полезни хитринки, с които да избягвате неприятното слепване на ориза

Оризът е една от най-старите, само че и най-полезните зърнени култури. Култивиран е в Китай преди повече от 6 хилядолетия. Днес едни от основните прозиводители на ориза са Китай, Тайланд, Индия, Бангладеш и Япония. Тази зърнена просвета в действителност съдържа два доста значими съставния елемент за организма – 75-85% въглехидрати и 5-10% протеини. Двата енергийни източника го вършат извънредно ефикасен за спортуващите. Най-разпространените видoве ориз са белият и „ африканският ”, като общо имат към 8000 разновидности. Оризът е потребен поради ниското си наличие на натрий, наситени мазнини и холестерол.

Той е добър източник на манган, фолиева киселина и желязо. Белият ориз е с висок гликемичен показател, само че кафявият е със междинна стойност, по тази причина е за предпочитане при диети за намаляване.
Кафявият ориз, именуван още целозърнест ориз, се вари по-бавно от белия – към 45-50 минути, само че пък от своя страна е доста по-полезен – не води до повишаване на кръвната захар, богат е на фибри, минерали и витамини от групата B. Едни от продуктите, приготвяни от ориз са оризов протеин, оризови трици, оризово нишесте и оризово брашно, което се предлага при някои диети заради ниското наличие на мазнини. Приложението на ориза в кухнята по никакъв начин не е малко – подобаващ е за супи, за директна консумация, разнообразни салати, гарнитура на ястия и така нататък

Майсторите готвачи разкриват няколко хитринки, посредством които да избегнем слепването на ориза при готвене. Със сигурност няма да ви е прелестно, в случай че ви сервират сраснат ориз или пък крайният резултат от вашето готвене е подобен.
И тук, както и във всяка друга област има някои тънкости, които, в случай че бъдат спазени подсигуряват страховит резултат.
Благодарение на една лесна за осъществяване технология, оризът ви ще наподобява като от фотосите на изисканите кулинарни списания.
Е, правилно, че лишава малко повече време, само че пък резултатът си заслужава, а и като всяко нещо, което желаеме да наподобява съвършено, е належащо да вложим малко повече труд от нормалното.

Единственият проблем, в случай че изобщо може да бъде наименуван подобен е, че е належащо да сте непрекъснато до ориза, с цел да го наблюдавате и да доливате вода.
Без значение на какво ядене с ориз сте се спрели, зрънцата му няма да не се слепят, в случай че спазвате технологията.
След като измиете хубаво ориза и го оставите да се изцеди водата, го запържвате за три минути в малко лой като непрекъснато разбърквате.
Пригответе си нужното количество вода според от количеството на ориза и я доливайте по малко, а не цялата едновременно. Разбъркайте леко и оставете ориза да поеме цялата течност и по този начин, до момента в който не свърши водата.

Зрънцата няма да се слепват, в случай че употребявате бланширан ориз, само че някои не го харесват, защото има малко по-различен усет.
Ако спазите технологията, оризовите зрънца няма да се слепят, без значение на какъв тип ориз сте се спрели, написа gotvach.bg.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР