Ориз и гъби - обичана от всички и толкова лесен

...
Ориз и гъби - обичана от всички и толкова лесен
Коментари Харесай

Пикантен дългозърнест ориз с гъби на тиган

Ориз и гъби - обичана от всички и толкоз елементарен за подготвяне

Необходими Продукти

● ориз - 250 г дългозърнест
● праз - 1 филиз
● чесън - 3 скилидки
● домати - 2 бр. междинни
● гъби - 200 - 220 г бели печурки
● олио - 40 мл
● шафран - 1 щипка
● куркума - 1 щипка
● черен пипер - на усет, прясно надробен
● пикантен пипер - 1 к.л. или на усет (на люспи)
● мащерка - 1 щипка великодушна, сушена
● чубрица - 1 щипка, ронена
● сол - на усет

Начин на подготвяне

Измийте за малко под течаща вода печурките и ги обелете и нарежете. Гъбите не се накисват или мият дълготрайно, тъй като губят вкусовите си качества и се напояват с вода, което не е желателно. Доматите също обелете и настържете.

Накълцайте праза и чесъна и ги запържете до омекване в загрятото олио (може да употребявате и зехтин за готвене) Използвайте огромен и комфортен тиган.

Сипете доматите, посолете и бъркайте 2 минути, след което сложете и гъбите и гответе, до момента в който пуснатата от тях течност се редуцира и останат на лой.

Тогава сипете ориза, авансово почистен. Запържете го за малко добавяйки към него и ароматните подправки - чубрица, мащерка, шафран, куркума и черен пипер.

Налейте вода толкоз, колкото ви указва производителя на пакета - всяка марка и тип ориз изискват разнообразни количества течност. При мен беше задоволително съотношението 2:1, тъй като го обичам по-сух, а не прекомерно бухнал и слепнал. Но вие се съобразете с напътствията за вашата марка ориз.

След като сте наляли водата, увеличете огъня на най-много и когато заври, намалете до сдържан и гответе съгласно инструкциите на пакета. Обикновено от 15 до 20 минути са задоволителни оризът да се свари.

Може да разбърквате леко понякога, само че не бъркайте прекомерно, а единствено толкоз, че да не позволявате да залепва. Ако въпреки всичко се случва, намалете още огъня.

Преди да свалите от котлона, прибавете пикантния пипер на люспи, разбъркайте и покрийте с забрадка за 4-5 минути да се задуши и омекне.

Сервирайте ориза с гъби топъл, като може да консумирате независимо или като гарнитура към разнообразни меса или риба.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР