Оригиналното Панагюрско съкровище и най-старото обработено злато в света, намерено

...
Оригиналното Панагюрско съкровище и най-старото обработено злато в света, намерено
Коментари Харесай

Националният исторически музей отново отвори врати

Оригиналното Панагюрско богатство и най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол през 5000 година прочие Хр., могат да бъде видени в Националния исторически музей. След 70-дневна карантина той още веднъж отвори порти за гости, оповестява БГНЕС.
„ За посетителите ясно е обрисуван пътя, по който те могат да прегледат експозицията. Трябва да съблюдават условията за отдалеченост между тях, да носят маски, да не се събират на едно място доста хора. В първа зала по едно и също време могат да преглеждат 5 индивида, във втора – 10, а в най-голямата могат да влязат 30 индивида. Експозицията се преглежда отляво надясно. Има напътствие и знаци, дезинфектанти за посетителите, а на всеки 3 часа се дезинфекцират пространствата и повърхностите “, изяснява Райна Проданова новия ред в музея. Работното време е от 09:30 часа, като най-късният час за влизане е 17:15 ч. В 18.00 часа експозицията затваря. Музеят няма да работи само на 25 май.
Райна Проданова изяснява, че тази година няма да има специфична стратегия за 24 май поради епидемиологичната конюнктура, само че в най-голямата зала може да бъде забелязана глаголицата, статуята на Климент Охридски и иконата на двамата братя Св. Св. Кирил и Методий. „ Това, което могат да видят още посетителите до 15 юни, са значими експонати и артефакти от 7 000 година прочие Хр. до 1878 година, показани на втория етаж в четирите зали от непрекъснатата ни експозиция, обхващащи интервалите Праистроия, Античност, Средновековие “, изяснява Проданова.
В момента на третия етаж, който не работи, се реновира актуалната експозиция се приготвя и нова галерия, която е отдадена на българските шевици. Очаква се тя да бъде открита в средата на идващия месец.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР