Оригиналното Панагюрско съкровище и най-старото обработено злато в света, намерено

...
Оригиналното Панагюрско съкровище и най-старото обработено злато в света, намерено
Коментари Харесай

НИМ отвори врати след 70-дневна карантина

Оригиналното Панагюрско богатство и най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол през 5000 година прочие Хр., могат да бъде видени в Националния исторически музей, който след 70-дневна карантина още веднъж отвори порти за гости.
 БГНЕС

 БГНЕС
В изявление Райна Проданова от музея сподели, че визитата в него се прави при съблюдаване на епидемиологичните ограничения . „ За посетителите ясно е обрисуван пътя, по който те могат да прегледат експозицията.
 БГНЕС

 БГНЕС
Трябва да съблюдават условията за отдалеченост между тях, да носят маски, да не се събират на едно място доста хора. В първа зала по едно и също време могат да преглеждат 5 индивида, във втора - 10, а в най-голямата могат да влязат 30 индивида.
 БГНЕС
Експозицияна се преглежда отляво надясно. Има напътствие и знаци, дезинфектанти за посетителите, а на всеки 3 часа се дезинфекцират пространствата и повърхностите “, изяснява Проданова новия ред в музея и прецизира, че работното им време е от 09:30 часа, като най-късният час за влизане е 17:15 часа . В 18.00 часа експозицията затваря. Музеят няма да работи само на 25 май.
 БГНЕС
Райна Проданова изяснява, че тази година няма да има специфична стратегия за 24 май поради епидемиологичната конюнктура, само че в най-голямата зала може да бъде забелязана глаголицата, статуята на Климент Охридски и иконата на двамата братя Св. Св. Кирил и Методий.
 БГНЕС
„ Това, което могат да видят още посетителите до 15 юни, са значими експонати и артефакти от 7 000 година прочие Хр. до 1878 година , показани на втория етаж в четирите зали от непрекъснатата ни експозиция, обхващащи интервалите Праистроия, Античност, Средновековие “, изяснява Проданова.
 БГНЕС

 БГНЕС
В момента на третия етаж, който не работи, се реновира актуалната експозиция се приготвя и нова галерия, която е отдадена на българските шевици . Очаква се тя да бъде открита в средата на идващия месец.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР