Оригиналната антична гробница на ул. Московка няма да бъде достъпна

...
Оригиналната антична гробница на ул. Московка няма да бъде достъпна
Коментари Харесай

Излагат стенописи от антична гробница на столичната ул. Московска

Оригиналната антична гробница на ул. " Московка " няма да бъде налична за жителите, а единствено за експертите и с цел да се вършат спомагателни изследвания. Това заяви археологът Константин Пеев при представянето на резултатите от изследването и планът за нейното експониране.

Гробното оборудване е намерено при ремонтни действия на ул. " Московска " при започване на август тази година, а това е следващата гробница в източния некропол на Сердика.

По думите на експертите тя датира от ранно християнския интервал - V-VI век. Вътре в нея са разкрити два цели кръстни знака , които са присъщи за този интервал. Запазена е и по-голямата част от мазилката.

Интересното е, че е открит флорален претекст, наподобяващ знаците от гробницата на Хонорий, само че съгласно експертите не може да се твърди дали е еднакъв създателят.

За момента гробницата има единствено един вход. До него при източната част на свода е разкритият флоралния претекст.

По стените се личат и пукнатините, които са вследствие от разбивания. Те са ставали още при започване на XX век, когато е прокарана една чугунена тръба, по която експертите са слизали в гробницата.

Подобни тръби са правени през 30-те години по времето на Третото българско царство при подмяната на уличните водопроводи. Този факт сочи, че гробницата най-вероятно е открита тогава. Не е ясно обаче за какво през всичките тези години гробницата остава част от канализацията на столицата и не е проучена.

Археологът описа и забавен факт - намерено е кенче на газирана напитка в гробницата при изследването й през август месец тази година. Това значи, че последното влизане, или опит за такова, е било през 1994 година Кой, по кое време и за какво е пил кока-кола посред антична гробница остава загадка.

В гробницата са открити още 6-7 фрагмента от дълги бедрени кости , само че към момента се чакат резултатите от техния разбор.

Предвижда се за обозначаване на гробницата да бъде направена структура, върху която ще бъдат инсталирани стенописите , които са открити вътре и една арка, която да покаже цялостната форма на гробницата. По този метод хората ще са наясно с наследството, което е намерено и да се усещат горди, че живеят в подобен древен град.

Екип на News.bg ревизира на място по какъв начин наподобява гробницата и дали може да прегледа съображението от вътрешната страна, само че мястото беше затворено. Въпреки оповестеното работно време на обекта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР