Оригинална снимка на Захари Стоянов от 1885 година, както и

...
Оригинална снимка на Захари Стоянов от 1885 година, както и
Коментари Харесай

Екипът на Държавен архив – Русе с грамота от областния управител

Оригинална фотография на Захари Стоянов от 1885 година, както и масонско удостоверение на негово име, издадено от Върховния съвет на Обединената източна португалска ложа от 1880-а са единствено част от документите, които могат да бъдат видени в галерия, отдадена на 70 години от основаването на Държавна организация „ Архиви “.

Експозицията бе открита довечера и за русенци тя ще бъде налична до другия четвъртък. Сред формалните посетители на събитието бе и регионалният шеф Анатоли Станев. „ На вас изискуем опазването и съхранението на документалното благосъстояние в нашия район. Зная, че не е елементарно това, което вършиме, както и че изискванията, в които работите надалеч не са измежду най-хубавите, само че ви убеждавам, че Областната администрация ще продължи да бъде ваш сътрудник и да ви подкрепя “, съобщи Станев и пожела на началника на отдел „ Държавни архиви “ в дунавския град Толя Чорбаджиева и нейния екип задоволеност от всекидневната работа, която се оказва в основата на доста от най-значимите научни проучвания, свързани с района. Областният шеф удостои екипа на институцията с грамота за неуморната и всеотдайната им работа, отдадена на съхраняването и предаването на историческото благосъстояние на Русе и района.

Изложбата съдържа 30 табла, като в нея са включени материали от всички регионални градове. Общият брой на показаните документи е над 160. Сред показаните документи от Русенско са още фотография на Христо Македонски, както и цялостен лист на участниците в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Далеч не по-малко внимание провокира и указател за кръщения, венчавки и погребения в католическата Никополска епархия, датиращ от септември 1792 година. Таблата в експозицията отразяват едни от най-впечатляващите архивни материали, съхранявани в системата на Държавна организация „ Архиви “. Сред тях са Попгладичовият дубликат на „ История славянобългарска “ от 1809 година, фотоси и писма на Васил Левски и Стефан Стамболов, Дневникът на Ботевата чета, воден от Йордан Кършовски, решението на Първото велико национално заседание за избиране на Александър Батенберг за княз на България, Търновската конституция на Княжество България, призната на 16 април 1879 година, нейните промени от 1893 година и 1911 година (Сребърната конституция), както и тази от 12 юли 1991 година, Държавният щемпел от 1879 година, Манифестът за прокламиране на независимостта на България, писмо от Гоце Делчев до неговия сподвижник Никола Александров от Враца, Цетинският псалтир от 1495 година, фермани за градежи на храмове, фамилни книги и църковни регистри, голям брой неповторими и забавни фотографии и остарели богословски текстове. Повечето от посетителите бяха мощно привлечени и от фотография направена през 1867-а в Бургас. На нея са снимани част от участниците във Втората българска легия, като по средата е самият Васил Левски. 

Припомняме, че началото на архивното дело в Русе се слага още през април 1952-а година, което отрежда едно от първите места и в това отношение на града. През последните години Областна администрация – Русе е измежду главните сътрудници на Държавна организация „ Архиви. Освен за реализирането на редица взаимни събития, Областната администрация е съдействала и при обезпечаването на лица по стратегиите за претовареност към институцията. Преди няколко години бе създаден и взаимен уеб уебсайт, разказващ за събития и персони, директно свързани с Русенската област.

На събитието участваха редица общественици, както и заместник-кметът по филантропични активност на Община Русе Енчо Енчев и изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева. Той връчи на Толя Чорбаджиева приветствен адрес от името на кмета Пенчо Милков и означи, че с цел да можем да вървим напред би трябвало да познаваме своето минало и история.

Началото на церемонията бе обещано с осъществяване на „ На многая лета “ и „ Достойно ест “ от русенския хор „ Свети Георги Победоносец “. Като на празненство не мина и без награждаване. Двама известни русенки общественици Нели Пигулева и Иван Иванов бяха оповестени за другари на архива. За четец на 2021-а бе определен Илия Илиев, който единствено за последната година се е срещнал с над 100 документа. За най-ценно подаяние грамота бе присъдена на двамата синове на индивида, имащ една от най-големите заслуги към операта в Русе – Георги Чендов. Става дума за Юли Чендов и Петър Чендов, който е умрял, само че оценката му присъжда посмъртно. Грамоти за направените от тях дарения получиха още Николай Генчев, Радка Гойчева, Васил Димитров, Величка Иванова  Кадъкьовлиева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР