Оригиналът на знамето на Съединението се върна в Историческия музей

...
Оригиналът на знамето на Съединението се върна в Историческия музей
Коментари Харесай

Реставрираха оригинала на знамето на Съединението

Оригиналът на знамето на Съединението се върна в Историческия музей в Панагюрище след продължителна реституция, оповестяват от културното ведомство. Ценната светиня още веднъж е изложена в експозицията „ Участие в освободителните битки “.

Провъзгласяването на Съединението е подготвяно години преди основното за страната ни събитие. Започва с митингите срещу решенията на Берлинския контракт, в които се включват и панагюрци, и продължава с непрекъсната агитация на съединисткия блян на страниците на българския щемпел, дипломатически сондажи пред Великите сили и поддържане на тесни връзки сред Северна и Южна България.

През лятото на 1885 година настроенията и подготовката за битка и за оповестяване на съединяване стигат своите сериозни точки и се създава съответен проект за въстание през септември същата година. В началото на месеца вълненията в Източна Румелия добиват необятен обсег. И до момента в който основните дейци на БТЦРК отпред със Захари Стоянов приготвят и пропагандират популацията, в Панагюрище на 2 септември 1885 година тримата младежи Събко Милков, Андон Оряшков и Тодор Хаджикирилов издигат знамето, гърмят с оръжието си и с възгласите „ Долу Румелия! ”, „ Да живее Съединението ” прогласяват по този начин дълго чаканото сливане.

През идната година на 2 септември в средногорския град ще бъде маркирана 135-годишнината от оповестяването на Съединението, оповестяват още от музея. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР