Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завърна у дома. То

...
Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завърна у дома. То
Коментари Харесай

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище вече е у дома

Оригиналът на Панагюрското златно богатство се завърна вкъщи. То към този момент е изложено в залата-трезор на Историческия музей в града. Веднъж годишно оригиналът се завръща в Панагюрище, с цел да радва жителите и гостите на града със своето великолепие.

При засилена защита Панагюрското златно богатство беше докарано от Националния исторически музей, където се съхранява. Както всяка година вълнението е огромно освен за посетителите, само че и за чиновниците на музея в Панагюрище, написа BGONAIR.

" Духът и преживяването, бих споделил и се оправдавам, че се вълнувам като приказвам, са неописуеми и не могат да се изразят с две или три думи, само че могат да бъдат хванати по усмивката и по лицето на индивида, който ще влезе тук, ще прегледа и ще направи прикосновение със златното богатство ", сподели шефът на Исторически музей в Панагюрище Атанас Шопов.

Още преди идването на съкровището, пред входа на музея имаше опашка от гости, пристигнали да видят неповторимото историческо благосъстояние. Катинка Михова от София беше измежду първите, които имаха опцията да прегледат златните съдове.

" Знаех, че се връща оригиналът на златното богатство. Дори мислех, че е към този момент тук и се изненадах, че през днешния ден е първият ден, в който идва и ние ще бъдем измежду първите, които ще го видят. Не съм го виждала в никакъв случай. Нито тук, нито в София. И се веселя да забележим хубави неща от нашата история ", уточни първият клиент Катинка Михова.

" Трепетите и вълненията у хората са огромни. Дори бих споделил освен пред панагюрци. Надяваме се този интерес да не стихва. И освен към нас, към Панагюрище, ами и към съкровищата на България, към това, което ние сътворяваме – всички от музейната колегия и институциите. Нека от ден на ден тези трепети да се усилват ", сподели Атанас Шопов.

Тази година се навършват и 10 години от откриването на залата трезор, в която се съхранява
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР