Оригиналът на Панагюрското златно съкровище отново се върна у дома

...
Оригиналът на Панагюрското златно съкровище отново се върна у дома
Коментари Харесай

Оригиналът на Панагюрското съкровище се върна у дома

Оригиналът на Панагюрското златно богатство още веднъж се върна вкъщи и ще остане там до ноември. Безценните експонати бяха докарани със специфичен превоз и при засилени ограничения за сигурност. Досега те бяха в НИМ, съобщи Нова Телевизия.

Брониран микробус докара съкровището от Националния исторически музей в София в Панагюрище.

„ Години наред както аз, по този начин и екипът се допираме до оригинала на Панагюрското златно богатство. Бих споделил, че преживяването е отлично. Някак това богатство влияе на всеки, който се допре до него. Думите не могат да опишат преживяването”, сподели шефът на Историческия музей в Панагюрище доцент доктор Атанас Шопов.

Откритото на 8 декември 1949г. Панагюрско златно богатство, множеството археологически находки, както и неповторимите гробни уреди открити край Стрелча и Старосел, са доказателство за високата материална идуховна просвета на локалните тракийски племена. То е направено от злато в края на IV или началото на III в. прочие Хр. То е с общо тегло от 6 кг.164 гр паметен сервиз, състоящ се от 9 съда: фиала, амфора и ритони, по външните стени, на които са изобразени подиуми от трако - гръцкия мавзолей.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР