Организират изкачване на връх Ком над Берковица на 22 юли

...
Организират изкачване на връх Ком над Берковица на 22 юли
Коментари Харесай

Организират изкачване до връх Ком в памет на Иван Вазов

Организират нанагорнище на връх Ком над Берковица на 22 юли /неделя/. Туристическият преход е отдаден на 168 години от рождението на Иван Вазов. Сборният пункт е постройката на общинска администрация в 7 часа сутринта. Ще има проведен превоз за искащите от Берковица до хижа Ком – нова.
Изкачването към връх Ком ще стартира откакто групата се събере – най-вероятно към 8 часа, от новата хижа. Подготвена е къса стратегия на върха. Връщането в град Берковица е след 14 часа.
Всички, които желаят да се възползват от проведения превоз до хижа Ком, би трябвало да заявят това през идните работни дни тел. 0953/ 89 144 до 17.00 часа на 18.07.2018 година, оповестяват уредниците.
Връх Ком (2016 м) е четвъртият по височина връх в Западна Стара планина и е първенецът на Берковската планина. Върхът е и начало на маршрута Ком – Емине. Лек е за преход – от 45 минути до 2.30 минути, от върха се открива изключителна панорама. По време на целия преход феновете на планината могат да се любуват на красиви места.
Не инцидентно това е било обичаното място на Иван Вазов по време на престоя му като арбитър в Берковския съд - 1879/1880 година За това и е приет за основател на проведеното туристическо придвижване в града. Именно тукашната природа и хора го карат да напише едни от най-красивите си стихове, самият той признава, че престоят му в Берковица е един от най-плодотворните интервали в креативния му път.
"Оттук окото волно загради не намира, вселената пред мен безропотно се простира, душата гордо диша. От тия планини, мозъкът към нещо ярко, огромно се стреми "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР