Организираното номиниране на главния прокурор Сотир Цацаров за поста председател

...
Организираното номиниране на главния прокурор Сотир Цацаров за поста председател
Коментари Харесай

Чакахме Батман и Супермен - получихме Гешев, Цацаров и Пеевски

Организираното номиниране на основния прокурор Сотир Цацаров за поста ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) не учуди никого. Публично оповестените претекстове са едно, само че същинските са напълно друго нещо и в тази ситуация те са по-важните.
Изразяват се в упованието антикорупционния орган да бъде благоразположен към тези, които са го предложили и да мачка съперниците и неуместните. Досега комисията работи по този метод и няма потребност някой да пинава това - то е явно. Всички критици на статуквото и Пеевски са " клиенти " на КПКОНПИ и нито един от поддръжниците на модела. Тези, които минаха официално през инспекции, просто бяха " изпрани ", с цел да продължат в същия дух. Министър Горанов и Цветанов, да вземем за пример.

Спомена се, че самият Цацаров бил срещу, само че съумели да го убедят. Какво се крие зад тази, на пръв взор, дребна детайлност?

Постът основен прокурор през мандата на Цацаров се снабди с толкоз пълномощия, че се трансформира в най-важния в страната. Най-просто казано по негово разпореждане може да бъде задържан всеки, в това число тези на върха на властовата пирамида. Това го прави самобитен деспот, видяно през древногръцкото схващане за неограничена власт. Цацаров е образован, само че към този момент вкусил от тази неограничена власт, което го прави подвластен от нейните плодове. Някои назовават това положение „ синдром на хюбрис “, а в античен Китай надменността и съпоставянето с боговете води до основаване на министерство на наказванията – ясно с каква цел и насоченост…

Защо въпреки всичко Цацаров приема да слезе от трона на стол, колкото й комфортен да е той? Можеше да поеме Инспектората към Висш съдебен съвет, да вземем за пример. Можеше, само че този пост не дава благоприятни условия за практикуване на всекидневна власт, освен това напълно репресивна. Твърденията, че КПКОНПИ ще ускори възприятието за правдивост, борейки се с корупцията, са безусловно подправени. Самият скорошен ръководител затъна в корупционен скандал от който бе избавен чак във Валенсия, където стана консул… Цацаров ще би трябвало да измие това леке, само че е доста мъчно да си представим по какъв начин ще стане това, откакто и за него „ Биволъ “ разгласява данни, че е придобил първокласна вила на по-ниска от действителната цена. Отказът му да протяга ръка на хора от висшите етажи на властта, политиката и задкулисието пък е напряко легендарен.

А може би Цацаров не е в позиция да откаже оферти пост? Може би такава е била сделката, реализирана по време на единственото му за цялостен 7-годишен мандат, посещаване в Съединени американски щати? Няма да ни кажат против какво, само че може би ще проличи напълно скоро. Ако да вземем за пример стартира инспекция на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски да вземем за пример. Или на многомилионно струващите придобивки на почетния ръководител на Държавна сигурност Ахмед Доган. Съвсем разумно би било да се заеме и с следствие на издръжката на пеевските медии и тези под негов надзор, както и имотното положение на издателите им. Ако пък не го направи – ще удостовери това, което от дълго време знаят всички - че са в един тим.

Цацаров би могъл да се отдръпна и да заеме почетен пост някъде и да написа учебници по право или книги. Можеше да стане дипломат. В Русия, да вземем за пример, където има положителни познанства. Не му предложиха влиятелен пост и в някоя интернационална организация. Сигурно тези обстоятелства имат своето пояснение, което не знаем и ни остава само да гадаем.

Няма подозрение обаче, че Иван Гешев – основен прокурор и Сотир Цацаров – началник на КПКОНПИ, е договорка. Тя не отразява ползите на жителите и обществото. Целите и ползите са напълно други: опазване господството на кръга #Кой, олицетворяван от Делян Пеевски и Ахмед Доган. И излиза, че американците, макар заявяваната до момента позиция, поддържат този мафиотизиран модел. Излиза също, че информациите за следствия по закона „ Магнитски “ и на ФБР за пране на пари, финансиране на терористични структури и прочие са били илюзия. Така ли е? Добре е да знаем, тъй като наподобява, че Вашингтон покровителства Пеевски и не се интересува от мнението на българските жители. Също и дали Европейски Съюз и Европейска комисия утвърждават тази договорка, измивайки си ръцете с дежурното: „ това са вътрешни работи “. Странно е мълчанието за това какво става у нас и огромния интерес в Брюксел към процесите в Полша, Унгария, Румъния… Да не би да са ни изключили без да са ни споделили?... Или са безпомощни против българското задкулисие?

И в случай че решим да следваме разумната линия при номинирането на Цацаров за началник на КПКОНПИ, ето какво се получава. Бойко Борисов е ръководител на партия ГЕРБ. ГЕРБ е лидерска партия. Партията има болшинство в Народното събрание. Борисов е и премиер-министър. Като партиен водач той управлява и парламентарната група, същата, която предлага Сотир Цацаров за ръководител на КПКОНПИ. Без утвърждението на Борисов това не може да стане, а най-вероятно концепцията е негова, след което е горещо прегърната от депутатите му.

Почти същото важи и за избора на Иван Гешев.

Бойко Борисов отпътува след дни за Съединени американски щати и ще беседва с президента Доналд Тръмп. Неговото посещаване ще завърши и заключи предхождащите, в това число и това на някогашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Повече от ясно е, че Борисов е мощният човек в България, на който Съединени американски щати държат и поддържат. С тяхно познание и утвърждение са назначенията на Гешев и Цацаров, въпреки Цацаров да бе дружно с Пеевски обект на това следствие. Тръмп не оповести никакво решение по проблема, което навежда на избрани мисли. Значи Белия дом утвърждава модела #Кой. Дори макар подозренията и доказателствата, че Пеевски, Цацаров и Гешев са свързвани с политиката на Кремъл. Всичко това води до комплициране в българското общество, тъй като чуваме едно, а се случва напълно друго. За какво са тогава годишните отчети на Държавния департамент, в които остро се подлага на критика корупцията в България, както и трагичното положение на свободата на словото и медиите? Съвсем друго сподели новият дипломат в София Н.Пр. госпожа Херо Мустафа, която театралничи с едно от изданията на пеевската камарила, което явно е знак за посоките на US-политиката по отношение на България.

Българите все се лъжем в освободителите. Едните ни докараха руска власт, а тези от Америка вместо Батман и Супермен ни пробутаха Цацаров, Гешев, Доган и Пеевски.

Както споделя Лестър от „ Американски прелести “: Чувствам се все едно съм бил в кома през последните 20 години. И тъкмо в този момент се разсънвам.

На по-голям подарък Москва надали се е надявала…

Д-р Димитър Попкутуев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР