Организирането на събития и партита сигурно ви изглежда като мечтаната

...
Организирането на събития и партита сигурно ви изглежда като мечтаната
Коментари Харесай

Събитието с трудния клиент

Организирането на събития и празненства несъмнено ви наподобява като мечтаната работа – помагате на клиенти да възнамеряват радостни купони и огромни празненства, ходите по сватби, рождени дни и годишнини и даже ви заплащат за това.

За злощастие фантазията може да се трансформира в призрачен сън, когато попаднете на противен клиент, който ви звъни измежду нощите, кара ви да вършиме промени в последния миг или чака да се занимавате с неща, които не влизат в длъжностната ви характерност. А за какво пък и да не ви кажат, че не можете да свършите нищо като хората. Всичко това ще трансформира общуването ви с него в цялостен смут.

Не е належащо другояче занимателната ви работа да ви прави нещастни, нито пък сте длъжни да търпите обиди и хули. Ето няколко съвета, които ще ви оказват помощ да се справите с клиентите " от пъкъла " :

Разберете се за упованията през цялото време

Много спорове с клиенти пораждат, когато ви поискат да се заемете с дейности, които не са включени нито в контракта ви, нито в услугите, които оферирате. Изключително значимо е още на първата среща, преди подписването на контракта, да изясните какво тъкмо влиза в предлаганите от вас услуги. Например когато сключите контракт за обмисляне на женитба, обяснете какви са услугите, които бихте могли да предложите в процеса на обмисляне. Така, в случай че получите недоволство от клиент, ще можете да им припомните взаимната ви спогодба.

Изслушвайте паниките и недоволствата им

Има клиенти, които просто желаят да бъдат изслушани. Докато си блъскате главата в опити да се изкажете или да намерите решение на някакъв проблем, което клиентът ви ще утвърди, е доста допустимо още повече да влошавате обстановката. Просто го изслушайте и бъдете съпричастни. Много по-бързо ще се справите с ситуацията, в случай че клиентът ви усеща, че в действителност ви е грижа за паниките му, без значение дали ги намирате за глупави и неоснователни.

Предложете повече от едно решение

След като с клиента си сте охладили пристрастеностите и сте туширали напрежението, можете дружно да започнете да търсите излаз от сложната обстановка. Нахвърляйте разнообразни разновидности. Ако той желае нещо, което е непостижимо за вас, обсъдете други благоприятни условия, които биха могли да задоволят капризите му. Предложете да работите с ваш сътрудник, с цел да постигнете мечтаните резултати. Намерете решение, което ще подхожда и на двете страни.

Продължава на страница 2.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР