Организирането и завършването на концесии не е силата на Столичната

...
Организирането и завършването на концесии не е силата на Столичната
Коментари Харесай

Незапочнатите и незавършени концесии на София

Организирането и завършването на концесии не е силата на Столичната община. Въпреки неспирните й опити да трансферира ръководството на някоя активност върху външна компания, за целия мандат тя по този начин й не съумя да се оправи с завършването на нито една процедура. Дали поради липса на интерес или поради прекомерно огромна конкуренция, този тип партньорство претърпя цялостен провал и разкри цялостната некадърност на кметството да реши не един или два казуса на столицата.

За отдаването на спирките на градския превоз на външен собственик се приказва най-малко от пет години. До действителни стъпки за концесията обаче се стигна едвам преди година, когато на последната си сесия преди лятната почивка общинските съветници на бърза ръка гласоподаваха документите за бъдещия търг. Тя планува концесионерът да обнови и стопанисва 2600 спирки в София, като ги направи по-удобни и по-модерни за чакащите. В момента доста от тях са единствено знак, без заслон, други са изпочупени и неподдържани. След като общината реши, че й е мъчно да се грижи за комфорта на пасажерите, пристъпи към прехвърлянето на отговорността на частна компания.

Заради множеството рецензии през всичките години на подготовка за значимата крачка общинарите неколкократно променяха параметрите и изискванията на състезанието. Така най-после бе решено минималното концесионно заплащане на бъдещия собственик да бъде понижено двойно - вместо да бъде 160 000 евро на година, то стана 80 000 евро. Освен това бе планувано концесионерът да печели от отдаването чартърен на 400 реклами и 300 павилиона към спирките през идващите 15 години.

Критиките и към новите критерии не закъсняха. Общинските съветници от Българска социалистическа партия реагираха остро поради юридически пропуски в документите. Те бяха безапелационни, че данните за бъдещите разноски на концесионерите са повишени, а за приходите им са подценени. Българска социалистическа партия възрази и против плануванаъа опция концесионерът да реконструира спирките по този начин, че 30% от тях да останат единствено като знак с кошче за отпадък и без заслон. Социалистите предизвестиха, че задачата на концесията в действителност не е на столичани да им е по-комфортно по спирките, а да се разпредели сладкият пазар на рекламата.

Точно година и два месеца след гласуването на разрешението за концесия придвижване по тематиката няма. " Не съм чувала да е проведена процедура за спирките ", удостовери и Милка Христова, общински консултант от Българска социалистическа партия. Тя напомни мъчителното развиване и на една друга процедура, на която бе даден ход преди повече от три години, само че краят й още не се вижда. Така наречената велоконцесия, която трябваше да даде опция на столичани да употребяват колела чартърен и да се движат по-спокойно и свободно из града, също е пред неуспех. За да направи концесията по-привлекателна, Столичната община реши да даде правото на компанията, която ще дава велосипедите чартърен почасово, да употребява и рекламни площи из града, от които непосредствено да печели. Именно обвързването на велосипедите и използването на рекламни детайли из цяла София сътвори толкоз негативи на процедурата.

" Конкурсът потегли, върна се поради обжалване, направихме ново класиране, само че и то се апелира. С други думи - концесията върви на сакат крайник с безкрайни обжалвания ", заключи Милка Христова. Според нея цялото закъснение е единствено в интерес на рекламодателите, които не престават да употребяват рекламните площи в града по старите правила.

Според заложените от кметството условия фирмата-концесионер би трябвало да заплаща такса от най-малко 93 000 лв. на година на общината без първата година на контракта. Тя ще получи и правото сама да дефинира цените за наемане на 400 колела, които ще бъдат ситуирани върху 33 стоянки. От общината взеха решение потреблението им в първите 30 минути да бъде гратис. Именно тези свободни минути бяха употребявани като предлог за даването на 150 рекламни детайла от вида " ситилайт " по протежението на 14 улици, булеварди и площади в центъра на града на концесионера. Фирмата пък се задължава да влага най-малко 1,8 млн. лв. за целия интервал от осем години. Така продължаващата и сега борба сред няколко компании в съда и отвън него, се оказа в действителност борба за реклама. Както се и очакваше. Защото парите не са в колелата, а в билбордовете.

" Трудно ми е да преценява до каква степен ще стигне процедурата. Новият състав на Столичния общински съвет може и да я приключи ", позволи Милка Христова, която като общински консултант нееднократно се е противопоставяла на обвързването на велосипедите чартърен с рекламните детайли.

Виждайки неуспеха, към който крачи неосъществената концесия, столичното кметство това лято реши да се похвали с друга услуга, улесняваща подвижността на софиянци - електрическите тротинетки чартърен. Кметът Йорданка Фандъкова интензивно промотира самодейността, която обаче също настойчиво върви към крах. Много от транспортните средства се оказаха захвърлени на несъответствуващи места, изпочупени и откраднати. Още първите дни от КАТ обясниха, че в действителност електрическите возила нямат право да се движат по столичните улици. Някои водачи пък непосредствено отнесоха санкции. Така използването на екологичен и бърз всеобщ превоз в София към този момент е фантазия, а за столичани остават главно претъпканите рейсове.

Въпреки несполуките към незапочналите или незавършени концесии, общината не се смущава да замисля и нови. Такъв тип договаряне се приготвя и за банята в Банкя. През лятото е била утвърдена документите, само че евентуално процедурата ще бъде оповестена след локалните избори. В момента постройката се ремонтира, като парите бяха обезпечени с продажбата на правото на градеж на хотел наоколо от компанията " Алианц ". Тя ще може да употребява хотела 35 години, а след този интервал той ще премине за стопанисване към общината. Досега са вложени към 8 млн. лв., а цялостната реорганизация се чака да приключи през май идната година. Каква ще е ориста на банята по-късно обаче не е ясно. Рискът за неуспех и на тази евентуална концесия е действителен. Явно от кметството непрестанно вършат неточности в планирането, пропуски в процедурите и не на последно място - имат неразбираема визия за бъдещето. От друга страна, една нестартирала или нефинализирана концесия е надалеч по-добър вид, в сравнение с неприятно договорираната на гърба на столичани. Като да вземем за пример тази за " Софийска вода ". Скоро би трябвало да завърши 20-годишният й период. А какво ли ни чака по-късно?
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР