Организиране на българо-руски бизнес форум в областта на информационните технологии

...
Организиране на българо-руски бизнес форум в областта на информационните технологии
Коментари Харесай

Българо-руски IT форум ще се състои в София през 2019 г.

Организиране на българо-руски бизнес конгрес в региона на осведомителните технологии в София през 2019 година бе контрактувано по време на Работна група по търговия и вложения в границите на XVI съвещание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо съдействие, извършено в Москва. Заседанието бе намерено от заместник-министъра на стопанската система Лилия Иванова. Председател от българска страна е министърът на енергетиката госпожа Теменужка Петкова, а от съветска - министърът на индустрията и търговията господин Денис Мантуров.

Зам.-министър Иванова разяснява, че Русия е измежду водещите капиталови сътрудници на България и акцентира, че двустранният стокообмен през 2017 година доближава 4,3 милиарда щ. д. Тя сложи акцент върху декларираното желание от съветска страна да увеличи равнищата на стокообмена до най-високите си стойности от 5 милиарда щ. д., оповестяват от Министерство на стопанската система.

Икономическият зам.-министър обърна внимание на браншовете, произвеждащи произведения с по-висока добавена стойност и внедряването на нововъведенията, за повишение на конкурентоспособността, от една страна, и развиване на партньорските връзки, от друга. Тя установи, че за съветските и българските вложители са перспективни областите: енергетика, индустрия, включително селскостопанското машиностроене, корабостроене, съоръжение и технологии за хранителната индустрия, селско стопанство, туризъм, финансовия бранш, инфраструктурните планове, телекомуникациите и строителството, по отношение на което съответните съветски и български ведомства и организации би трябвало да засилват съдействието. “Има доста сфери, в които да си сътрудничим, в това число за осъществяване на произведения на пазари в трети страни”, добави тя.

По-рано денем зам.-министър Иванова откри съпътстващия XVI Междуправителствена комисия Българо-руски бизнес конгрес, който се провежда от Търговско-промишлената палата на Русия. Форумът се организира при нараснал интерес от страна на представители от разнообразни области.

В своето изявление тя очерта макроикономическата рамка на България и акцентира, че опазване стабилността на българската стопанска система през последните години, е измежду главните цели на държавното управление, дружно с растежа на стопанската система, образованието и привличането на задгранични вложения.

Зам.-министър Иванова показа в умозаключение, че чака форумът да даде спомагателен подтик за активизиране на двустранните ни търговско-икономически връзки и изрази подготвеност за поддръжка на всевъзможни начинания, които биха разширили обсега на капиталово съдействие.

Двете страни потвърдиха готовността си и в бъдеще да си спомагат в обмена на бизнес информация, целяща развиване на контактите на районно равнище, както и да си сътрудничат при образуване на бизнес задачи и присъединяване на евентуални бизнесмени и вложители в изложби и панаири в България и Русия.

По данни на българската статистика, стокообменът сред България и Русия през 2017 година регистрира растеж от 44,5 % спрямо 2016 година, достигайки 4,3 милиарда щ. д., включително растежът на износа от България за Русия възлиза на 112,8 % до 810 млн. щ. д., а на вноса от Русия – 34,4 % до 3,5 милиарда щ. д.

През първото полугодие на 2018 година двустранният стокообмен се е нараснал с 0,9%.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР