Организирана престъпна група, занимавала се от началото на м.г. с

Организирана престъпна група, занимавала се от началото на м.г. с ...

Това не е чалгаджия, а страшилището-лихвар, арестуван в Сливен. Кой е Данчо Графа?.Организирана престъпна група, занимавала се от началото на м.г. с лихварство и рекет на територията на Сливен бе разбита, както БЛИЦ вече съобщи, в хода на специализирана операция на ГДБОП.

Повдигнати са обвинения на петима за рекет и нанасяне на телесни повреди, сред тях са криминално проявените Йордан Графов Божериков, познат повече като Данчо Графа, Даниел Вълчев и Светослав Саръиванов, съобщава подробности "Монитор".

Групата е била закопчана на 6 април, като акцията е била под надзора на Специализираната прокуратура. Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2016 г. Близо 30 са свидетелите, пострадали от силовите й действия, които са дали показания пред съдия.

Участниците предоставяли кредити срещу високи лихви, предимно от 500 до 1000 лв. и на малоимотни хора от Сливен и региона. При най-малко забавяне на плащанията от страна на кредитополучателите следвали заплахи и побоища. Нерядко членове на групата нахълтвали в домовете на длъжниците и „прибирали“ телевизори, хладилници и други вещи, за да ги продадат и да върнат „инвестицията си“ заедно с лихвите.

На 9 април 2017 г. Специализираният наказателен съд е уважил искането на наблюдаващия прокурор за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на трима от участниците. Продължава установяването на пострадали от престъпната дейност на групата.

Името на Данчо Графа се появи за пръв път в публичното пространство през 2003 година, когато избяга от полицията докато дознателят и адвокатът му разговаряли. По него време името му се свързваше с набирането на проститутки.

Източник: blitz.bg