Организирана престъпна група за незаконно производство и разпространение на тютюн,

...
Организирана престъпна група за незаконно производство и разпространение на тютюн,
Коментари Харесай

Служител на МВР е участвал в престъпна група за производство и разпространение на тютюн

Организирана незаконна група за нелегално произвеждане и разпространяване на тютюн, в която е взел участие и чиновник на жандармерията, е ощетила държавния бюджет с три милиона лв. от 2017 година до момента, заяви на брифинг Георги Мойсев, един от наблюдаващите прокурори по досъдебното произвеждане на Специализираната прокуратура.

Служителят на Жандармерията, който работи в системата от 2015 година, е арестуван през вчерашния ден при превозването на стоката с персоналния му автомобил, в който е имало 30 чувала тютюн за пушене или над половин звук.



В множеството случаи, с цел да работи несмущаван, той е транспортирал стоката с униформа, паркирал е колата на служебния паркинг, до момента в който е изпълнявал служебните си отговорности. Неговата незаконна активност е открита през януари, като той съвсем всяка седмица е правил курсове, за които е получавал по 300 - 400 лв..

Жандармеристът е транспортирал главно в Южна България. При претършуване в дома му са открити и нелегално съхранявани муниции. Няма данни за присъединяване на други чиновници на Министерство на вътрешните работи в тази логистична активност.

Мойсев изясни, че бюджетът е съществено ощетен поради неплатени дължими акцизи и уточни, че са наранени и ползите на легалните производители, които заплащат акцизна ставка от 152 лв. на кг.



При интервенцията са конфискувани над 360 кг тютюн за пушене в индустриален развой, като цената на дължимия данък възлиза на над 54 000 лв.. Нарязаният тютюн се продавал за 45 лв. за кг. Полицаите са иззели и бележници с " черно " счетоводство. За избрани интервали облагата за групата е била над 100 000 лв. месечно и тя се е разпределяла измежду членовете й съгласно ролята и функционалностите им.

Десетима от участниците в групата са арестувани на 12 юни след полицейска интервенция под надзора на Специализираната прокуратура. Те са привлечени към наказателна отговорност. Вчера е повдигнато обвиняване и на чиновник на Жандармерията, който е бил един от куриерите на тютюневите колета.

Операцията се е провела в областите Русе, Велико Търново, Смолян и Благоевград.

На петима от групата е избрана мярка " задържане под стража ", на двама - " домакински арест ", а по преценка на наблюдаващите прокурори - на трима - " парична гаранция ". Днес ще бъде поискано " задържане под стража " на служителя на

Министерство на вътрешните работи. Повечето от членовете на групата са осъждани, а главната им база е била област Русе.

Досъдебното произвеждане е формирано през януари тази година, изясни Сийка Милева, представител на Специализираната прокуратура и един от наблюдаващите прокурори по досъдебното произвеждане. То е формирано във връзка информация от ГДБОП, в която има данни за активността на групата, която е работила от началото на 2017 година в страната.
Използвани са материали на БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР