Организирана престъпна група е написала специален софтуер, с който е

...
Организирана престъпна група е написала специален софтуер, с който е
Коментари Харесай

Хакери ужилили хазната с над 20 млн. лв. от горива

Организирана незаконна група е написала специфичен програмен продукт, с който е манипулирана осведомителната система на Агенция “Митници ” и вредите за държавната хазна са за над 20 млн. лева Това излиза наяве от отчет на Групово дело БОП, който е бил прегледан от парламентарната Комисия за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система през декември предходната година.

По време навън съвещание на комисията от Министерство на вътрешните работи споделиха, че незаконната група е от румънци и македонци, разяснява за “Труд ” ръководителят на комисията Емил Димитров. Хакерите са пробили Българската акцизна централизирана осведомителна система (БАЦИС) на Агенция “Митници ”, която следи придвижването на горивата. Чрез хакерски офанзиви е осъществяван нерегламентиран пренос и контрабанда на разнообразни артикули през границата на България, Сърбия, Македония, Румъния и Гърция, като откритият размер на вредите за националния ни бюджет единствено за 2015 година, е близо 10 млн. лева, написа в отчета на Министерство на вътрешните работи. Предстои определяне на вредите за 2016 година и 2017 година, като по данни на Агенция “Митници ” се чака размерът им да надвиши този на 2015 година, показват от ГДБОП.

През май м.г. при акция на ГДБОП бяха арестувани двама македонци, единият от които митнически чиновник, по съмнение, че са източвали бюджета на страната ни през Агенция “Митници ”, откакто са заразили системата с вирус.

Валентин Златев
подал сигнал
Продават незаконен дизел за
1,2 милиарда лева

Сигнал, съгласно който данните в БАЦИС може да бъдат манипулирани е подаден от Българската петролна и газова асоциация и е подписан от ръководителя й Валентин Златев. Според отчет на асоциацията, показан пред парламентарната комисия, през 2015 година вносителите на горива имат 40% пазарен дял, а заплащат единствено 20% от събраните налози, като всеки 2-ри импортиран литър е без заплатени налози. Приходите от акцизи в бюджета за 2015 година са 2,1 милиарда лева, като съгласно разбор на Министерството на финансите, укритият данък е 1 милиарда лева Средногодишното ползване на дизел в България за интервала е 3,4 милиарда литра, платените данъци са за 2,2 милиарда литра, а загубите от незаконни продажби на течни горива се правят оценка на 1,2 млрд лева

Финансовият министър Владислав Горанов:
Постъпленията в бюджета опровергават Българска социалистическа партия


Всичките констатации от отчета на ДАНС за системата БАЦИС на Агенция “Митници ” са отстранени и то са отстранени от дълго време – още през 2016 година. Докладът показва вероятни недостатъци на системата, в него няма да видите съответни данни за осъществени закононарушения или за отклонение от заплащане на налози, а единствено разбор на системата като функционалност и предизвестие за евентуални опасности, които би трябвало да бъдат отстранени. Това разяснява през днешния ден пред публицисти министърът на финансите Владислав Горанов.

“Резултатите на база постъпленията в бюджета опровергават дейностите на опозицията – 2017 година, по отношение на 2014 година, приключи с 6,5 милиарда повече доходи в българския бюджет ” – осведоми министърът. От към 27 % данъчни доходи като дял от Брутният вътрешен продукт за 2014 година, в 2017 година приключваме с 29,5 %.

Информационно обслужване ще одитира митниците

“За да се спре спекулата по тематиката БАЦИС, ще предложа на сътрудниците от Агенция “Митници ” да възложат и един външен одит, примерно от “Информационно обслужване ”, тъй като макар че всеки ден се надгражда системата, киберпрестъпленията са заплаха, която се ускорява ” – заяви финансовият министър Владислав Горанов. Той предложи да не се търси конспирация в отчета на ДАНС.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР