Организиран бе през 2014-а от тенора Марио Николов, тогава директор

...
Организиран бе през 2014-а от тенора Марио Николов, тогава директор
Коментари Харесай

Оперетната прима Донка Шишманова: Готова съм да изляза на сцената и да изиграя Цилика

Организиран бе през 2014-а от тенора Марио Николов, тогава шеф на Музикалния спектакъл. Играх Цилика в “Царицата на чардаша”. Силва бе чаровната Валя Корчакова, Фери Бачи - Христо Сарафов. Катето Тупарова беше Щаси, а Сашо Мутафчийски - Бони. На пулта - диригентът Юли Дамянов. Бях толкоз спокойна, до момента в който се обличах и гримирах в гримьорната! Според постановката появяването на Цилика, съпровождана от Генерала, става в салона, доста близо до самата аудитория. Влязох, прожекторът ме хвана и ме наблюдава. И залата гръмна в овации.

Тогава към този момент се развълнувах, а спокойствието ми се изпари...

Така споделя Донка Шишманова - паметно име в родния оперетен спектакъл. Мнозина почели юбилейния й театър на “Царицата на чардаша”. Получила приветствени адреси от премиера Пламен Орешарски и от министъра на културата Петър Стоянович. Голямата изненада пристигнала от културното ведомство - “Златен век”, огърлие. Повикали я на гала в самото министерство. Заедно с Донка Шишманова бил отличен посмъртно със същата премия и огромният наш бас Никола Гюзелев, чиято красива брачна половинка - Ана-Мария, излязла да получи наградата.


Цилика в компанията на Марио Николов, който устройва юбилея на артистката със спектакъла на “Царицата на чардаша “

Донка Шишманова пази прекрасен спомен и от Стефан Данаилов - по това време ръководител на Комисията по просвета в Народното събрание. И той изпратил цветя за юбилейния й театър. А Съюзът на българските музикални и танцови дейци се отчел със “Златна лира”.

“Юбилеят мина, само че той не беше моята последна изява на сцената - напомня си през днешния ден Донка Шишманова. - Участвах в концерти с обичани арии и дуети из оперетното творчество. Вече при директорката Марияна Арсенова изиграхме една забавна “Царица на чардаша”, титулярите си изпълняваха функциите, а ние, ветераните, излизахме в избрани моменти и повтаряхме някои дуети и подиуми. Сред участниците в това самобитно шоу бе и огромната Людмила Чешмеджиева.”

Донка Шишманова е ценена и обичана от публиката. Дамата и през днешния ден приказва с почит за диригентите и режисьорите, с които е работила. Един от тях е проф. Светозар Донев. Когато оглавявал театъра, той устроил паметни спектакли, отдадени на продължителната театрална активност на огромните актьори. “В една и съща година трима празнувахме - аз, Лиляна Кошлукова и Видин Даскалов. Но Видин и Лиляна не играха, а аз играх в театър. Естествено, Цилика от “Царицата на чардаша”. Тогава вицепрезидентът Тодор Кавалджиев ми изпрати приветствен адрес. Друго си е да си на сцената и да те празнуват, напълно друго е да седиш в салона по същия мотив, разяснява тогава колежката ми Лиляна Кошлукова”, напомня си Донка Шишманова.

Певицата е приятна и чаровна събеседница. Посреща вкъщи си на кафе и сладкиши. Чудесна стопанка е, къщата й свети.

Донка Шишманова е приключила Музикалната академия с оперно пеене. Проходила е на сцената на Варненската опера, където остава единствено няколко сезона. Играе Виолета Валери в “Травиата”, Мими и Мюзета в “Бохеми”, Албена в едноименната опера на Парашкев Хаджиев. За да попадне в операта в морската столица, отговорен бил огромният наш оперен режисьор Драган Кърджиев, учител на Донка Шишманова в Музикалната академия.


С сътрудниците Борис Ничев и Емил Иванов

В София бъдещата оперетна звезда идва по покана на режисьора Хитьо Попов, който й дава дебют като Розалинда в “Прилепът” на Йохан Щраус. В този обичан на цялата нация спектакъл Донка Шишманова съумява да разгърне целия си капацитет, извършва десетилетия наред всички централни сопранови партии в класическите оперети. Репертоарът й включва Елена от “Хубавата Елена”, Евридика в “Орфей в ада”, Булота от “Рицарят Синята брада”, Жустина в “Жустина Фавар” на Офенбах, Анна Главари от “Веселата вдовица”, Лиза от “Страната на усмивките” на Лехар, Розалинда от “Прилепът”, Графинята Цедлау от “Виенска кръв”, Мирабела от “Цигански барон”, на Йохан Щраус, Марица от “Графиня Марица”, Силва Вареску и Цецилия от “Царицата на чардаша” на Имре Калман, Сузана от “Целомъдрената Сузана” на Жан Жилберт. Застъпва и доста функции в български заглавия. Именитото наше сопрано гастролира в: Гърция, Русия, Румъния, Чехия, Китай, Германия. Участва в два игрални кино лентата - “Черните лебеди” и “Юлия Вревска”.

Лъчезарният темперамент и любовта към изкуството я вършат желана актриса и от сътрудници, и от режисьори

Зрителите я боготворят. И през днешния ден Донка Шишманова е чест посетител в оперетата, към този момент като аудитория. Артистите, които са на сцената, я обичат и почитат. Топли усеща я свързват и през днешния ден с тенора Марио Николов, с нежната му половинка Жени и дъщеричката им Киара.

Донка Шишманова бе брачна половинка на огромен български проектант - Никола Антонов, който за жал умря млад. Негово дело е планът на постройката на Министерството на външните работи - дружно с архитектите Богдан Томалевски и Лозан Лозанов. От Никола Антонов Донка Шишманова има двама сина - Шишман и Слав. И надлежно - внук Никола и внучка Магдалена.
Голямата артистка с наслада оказва помощ на младите си сътрудници, стига някой да потърси нейното подпомагане. Когато актуалната примадона на театъра Добрина Икономова празнува своята 50-годишнина на обилен ваучър в театъра, Донка Шишманова бе там паралелно с обичаната си колежка Теодора Георгиева.

“Имам един възпитаник, ортодонт по специалност. Влюбен в класическото пеене. Много бързо напредва, в този момент прави диск. Няма да си смени специалността, само че ще продължи да музицира. Какво по-хубаво от това?”, похвали се пред “Над 55” артистката.

Елиана МИТОВА
/вестник "Над 55 "/

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР