Организацията Запазете Бедечка осъди община Стара Загора за отказа на

...
Организацията Запазете Бедечка осъди община Стара Загора за отказа на
Коментари Харесай

Защитниците на Бедечка осъдиха община Стара Загора

Организацията " Запазете Бедечка " осъди община Стара Загора за отхвърли на кмета на града Живко Тодоров да даде социална информация за изразходваните средства за извършения референдум за ориста на парк Бедечка.

Решението е на Върховният административен съд (ВАС) и е дефинитивно, не предстои на обжалване.

От организацията желаеха от локалната администрация данни по отношение на всички осъществени разноски за материали, услуги и хонорари по обособени пера - за рекламни материали по отношение на разяснителна акция, хонорари на изборни комисии, други контракти или други разноски, направени по отношение на извършения на 18 юни 2017 година локален референдум.

Съдът удостовери решението на Административен съд Стара Загора, който също осъди общината. Решението обаче беше обжалвано.

С решението на Върховен административен съд се анулира отхвърли за достъп до публичната информация, връща се административната кореспонденция на кмета на общината за ново действане и изговаряне всъщност по заявление за достъп до социална информация.

Общината би трябвало да заплати разноските по делото.

" Това решение на Върховен административен съд е още едно удостоверение, че жителите, с изключение на отговорности да заплащат налози и такси, имат и права да знаят по какъв начин се разходват бюджетни средства ", пишат от организациите.

Защитниците на Бедечка чакат с неспокойствие данните, след което дават обещание да ги създадат обществени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР