Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) още веднъж се

...
Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) още веднъж се
Коментари Харесай

Химическата атака в Дума поставя ОЗХО в центъра на вниманието

Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) още един път се озова в центъра на интернационалното внимание след офанзивата с нервнопаралитично вещество във Англия против някогашен съветски шпионин и изказванията за химическа бомбардировка в сирийския град Дума.

Малко позната в миналото организация за разоръжаване, закупи популярност, когато през 2013 година завоюва Нобеловата премия за мир и от този момент е във фокуса на публичното внимание поради нееднократните изказвания за приложимост на химическо оръжие в Сирия по време на седемгодишната революция в близкоизточната страна.

Експерти на задачата за определяне на обстоятелствата на организацията дойдоха в Сирия, с цел да проверяват хипотетичната химическа офанзива в Дума. Сирия и нейният съдружник Русия отхвърлят да е имало офанзива, написа Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Въпреки това оживели очевидци, интервюирани от Асошиейтед прес, споделят че в нощта на 7 април с усетили мощна миризма на хлор. Според деятели има съвсем 50 души убити. Много от тях са били открити с пяна към устата, симптом на задушаване. Здравни служащи споделят, че са лекували признаци като затруднено дишане и загуба на схващане.

Какво е ОЗХО?

Организацията за възбрана на химическите оръжия е интернационалният орган, който ползва конвенцията за химическите оръжия. Конвенцията, която влиза в действие на 29 април 1997 година, е първият контракт за възбрана на цяла група оръжия. Базираната в Хага организация има 192 страни членки, в това число Съединени американски щати, Русия и Сирия, които обгръщат към 98 % от международното население. Сред дребното нечленуващи страни са Израел и Северна Корея. ОЗХО следи и ревизира унищожаването на съществуващите ресурси от химически оръжия, работи с химическата индустрия за попречване на непозволено потребление и корист с химикали и проверява хипотетично потребление на химически оръжия.

С какво се занимава задачата за определяне на обстоятелствата на ОЗХО?

Мисията за определяне на обстоятелствата, основана през 2014 година, има мандат да ревизира изказвания за приложимост на химически оръжия. Нейният екип от специалисти отива на местата на хипотетичните офанзиви за събиране на проби, диалози с оживели и медици, и събиране на други доказателства. Физическите доказателства са изпращат по-късно в упълномощени от ОЗХО лаборатории за разбор. В случаите, когато екипът не е можел да пристигна на място, задачата е провеждала изявленията с оживели и очевидци на друго място. Членовете й няколко пъти са посещавали Сирия за следствие на хипотетични офанзиви.

Комисията обаче не показва отговорния за офанзивите. Създаденият през 2015 година взаимен проверяващ механизъм (СРМ) сред Организация на обединените нации и ОЗХО имаше право да дефинира виновника, само че предходната година беше разхлабен, откакто Русия наложи несъгласие на продължаването на неговия мандат в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Москва твърди, че СРМ не е бил професионален и справедлив в своите следствия.

Какво значи забавянето на идването в Дума за следствието на ОЗХО?

Експертът по химически оръжия Жан-Паскал Зандърс споделя, че забавянето ще значи, че някои физически доказателства за офанзивата биха могли да бъдат унищожени, само че прибавя, че други уличаващи " маркери " за потребление на химически оръжия ще се запазят. Следите от хлора, за който се допуска, че е химическото вещество, употребявано в Дума, най-после ще изчезнат, в случай че бъдат изложени на атмосферно влияние за дълго време, само че физическите увреждания на въздушните пътища на жертвите, подложени на въздействието на газа към момента ще бъдат очевидни, сподели Зандърс в телефонно изявление. Членовете на екипа могат да вземат също биометрични проби от оживели или жертви за инспекция на следи или " маркери " на излагане на токсичен газ.

Какво ще търсят проверяващите от ОЗХО?

Експертите на ОЗХО ще търсят физически доказателства като употребявани при офанзивата боеприпаси или следи от газ, в случай че са още налични на място. Те ще изследват и информация от открити източници като видеа и други свидетелства за събитията. Вероятно екипът също ще се опита да разпита оживели, освен в Дума, само че и другаде, в случай че са избягали вследствие на случая на 7 април. Зандърс споделя също, че специалистите на ОЗХО евентуално ще имат достъп до актуален програмен продукт, който да им разреши да проследят въздушното придвижване към времето на офанзивата, информация, която може да бъде употребена като доказателство в следствието.

Какво следва?

След като СРМ към този момент не съществува, отчетът на задачата за определяне на обстоятелствата ще бъде изпратен на генералния шеф на ОЗХО, който ще показа констатациите в него със страните членки и с Организация на обединените нации. Тъй като към този момент не съществува явен метод за изправяне на причинителите пред правораздаването, всяко доказателство за химическа офанзива ще бъде непокътнато и в бъдеще и ще послужи като сведение за полемиките към сирийския спор в Организация на обединените нации и другаде. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР