Организацията за забрана на химическите оръжия към ООН - ОЗХО

...
Организацията за забрана на химическите оръжия към ООН - ОЗХО
Коментари Харесай

ОЗХО: Сирийските ВВС са виновни за химически атаки

Организацията за възбрана на химическите оръжия към Организация на обединените нации - ОЗХО разгласява отчет, в който упреква сирийските управляващи в използването на токсични субстанции през март 2017 година Документът е оповестен в сряда на уеб страницата на организацията, оповестява АП.

В отчета се споделя, че сирийските въоръжени сили са виновни за използването на отровен газ зарин и хлор в Латамне в провинция Хомс през март 2017 година

Докладът евентуално ще докара до нови апели за търсене на сметка на режима на президента Башар Асад. Генералният шеф на ОЗХО Фернандо Ариас разяснява, че в този момент зависи от организацията, " генералният секретар на Организация на обединените нации и интернационалната общественост като цяло, да подхващат дейности , каквито сметнат за нужни ".

Сирийското държавно управление поредно отхвърля изказванията за набези с химическо оръжие.

Координаторът на проверяващия екип Сантяго Оняте-Лаборд съобщи, че " екипът стига до заключението , че използвалите зарин като химическо оръжие в Латамне на 24 и 30 март 2017 година и хлор като химическо оръжие на 25 март 2017 година са лица, принадлежащи към сирийските арабски военновъздушни сили . "

Разследването включва изявленията със очевидци, разбор на проби , взети от местата на нападенията, обзор на признаците, докладвани от засегнатите и медицинския личен състав , дружно с проучване на изображения, в това число сателитни фотоси .

В подробния отчет, съдържащ 82 страници , в това число приложения, се споделя, че на 24 март боен аероплан Су-22 от 50-та бригада на 22-та въздушна дивизия на Сирийските арабски военновъздушни сили напуща авиобаза " Шейрат " и пуска бомба M4000, заредена със зарин над южно Латамне. В него се споделя, че бомбата пада на земеделска земя, убивайки добитък и птици и ранявайки към 16 души.
 Разследване разобличава отричанията на Русия за химическа офанзива на Асад в Сирия
Разследване разобличава отричанията на Русия за химическа офанзива на Асад в Сирия

ОЗХО нанесе удар на изказванията на Русия

Ден по-късно хеликоптер на сирийските военновъздушни сили хвърля цилиндър , който разрушава покрива на болничното заведение в града и пуска хлор . В отчета се споделя, че проверяващите " са получили информация, че до трима души са починали и че минимум 32 души са ранени " при нападението. Една от жертвите е хирург, който сега на нападението е правил интервенция.

На 27 март аероплан Су-22 пуска бомба M4000, съдържаща зарин в южно Латамне, засягайки минимум 60 души, никой от които не е умрял .

В своето изказване Оняте-Лаборд изяснява: " Атаки от подобен стратегически темперамент биха се направили единствено въз основа на заповеди от висшите органи на военното командване на Сирийската арабска република . Дори в случай че пълномощията могат да бъдат делегирани, отговорността не може.... В последна сметка, екипът не съумя да разпознава друго евентуално правдоподобно пояснение . "

Разследващият екип на ОЗХО е основан, откакто Русия блокира разширението на взаимен проверяващ механизъм на Организация на обединените нации и ОЗХО , който бе основан през 2015 година и упрекна Сирия в потреблението на хлор в най-малко две офанзиви през 2014 и 2015 година и в стартирането на зарин в нахлуване против Хан Шейхун през април 2017 година, при което починаха към 100 души.

Хюман Райтс Уоч похвали отчета на ОЗХО . " Днешното удостоверение, че сирийските военни на най-високо равнище са виновни за офанзивите със зарин и хлор през 2017 година, би трябвало да отстрани всякакво подозрение , че сирийската страна преднамерено е употребила химическо оръжие против личния си народ ", съобщи в изказване Луис Чарбоно.

" Заключенията на ОЗХО би трябвало да се употребяват в поддръжка на наказателно гонене за виновните лица . "
 Съединени американски щати
Съединени американски щати " скочиха " на Русия, пособия на Сирия да скрие химическите оръжия

Поредно обвиняване за последните години
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР