Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) проверява дали в

...
Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) проверява дали в
Коментари Харесай

Организацията за химически оръжия проверява дали в Източна Гута е имало атаки с хлорин

Организацията за възбрана на химически оръжия (ОЗХО) ревизира дали в следения от сирийски размирен групи регион Източна Гута са употребявани химически муниции, заяви организация " Ройтерс ", като се базира на дипломатически източници.

Базираната в Хага организация е почнала следствие в неделя, откакто разнообразни издания и източници на терен в Сирия оповестиха, че хлорин е бил употребен този месец в региона край Дамаск, в който режимът на Башар Асад усили офанзивата си тази година, с цел да отвоюва региона от бунтовниците, споделят дипломати. Екипът на ОЗХО ще проверява сигнали за умряло дете със признаци, които се получават при излагане на хлорин.

Разследването съответствува с резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за преустановяване на огъня за 30 дни в Източна Гута, и заповед на съветския президент Владимир Путин за " филантропична пауза " и филантропичен кулоар в региона всеки ден сред 9 и 14 ч. за евакуиране на стотиците хиляди цивилни там.

Слабостта на следствието е, че към този момент няма да е на терен, след произшествия с инспектори на ОЗХО през 2013 и 2014 година

Ще се събират показания на очевидци, медицински специалисти, фотоси и фрагменти - като изображенията, популяризирани от интернационалните организации в последните дни, чиято достоверност не може да бъде доказана все още.

 Активисти и представители на размирен групи в Източна Гута настояват, че десетки поданици на анклава, измежду тях и деца, са наранени от химически офанзиви на режима. Към момента тези изказвания не могат да бъдат тествани от самостоятелни източници.
© Bassam Khabieh, Reuters

Активисти и представители на размирен групи в Източна Гута настояват, че десетки поданици на анклава, измежду тях и деца, са наранени от химически офанзиви на режима. Към момента тези изказвания не могат да бъдат тествани от самостоятелни източници.

" Кой е отговорен "

Сирия подписа Конвенцията за възбрана на химически оръжия през 2013 година след офанзивите от същата година, също в Гута. Няколко години по-късно обаче, при химическа офанзива в град Хан Шейхун в провинция Идлиб, интернационалните организации и Западът упрекнаха сирийския режим, че още веднъж е употребявал зарин, а Дамаск и Москва, които в началото отричаха да е имало химически произшествия, хвърлиха виновността върху бунтовниците.

Дамаск и Москва и подкрепящите позициите им специалисти и издания или отхвърлят Сирия да има химически оръжия след 2013 година, или упрекват бунтовниците, че предизвикат или даже правят произшествия с такива оръжия, с цел да извърнат спора в своя изгода. Тази позиция не се споделя от звеното специалисти на ОЗХО и Организация на обединените нации, чийто отчет предходната година заключи, че режимът на президента Башар Асад е виновен за офанзивата със зарин в Хан Шейхун. Впоследствие Москва блокира подновяването на мандата му.

Дни преди информацията за химическите офанзиви да се появи измежду огромните интернационалните медии, поддръжници на режима на Асад авансово упрекват бунтовниците и Запада, че или ще заговорят за химически оръжия, или ще употребяват такива на терен и след това ще посочат режима като виновен.

" Червени линии "

Англия, Франция и Съединените щати към този момент предизвестиха, че химическа офанзива в Сирия ще докара до въоръжен отговор. Днес английският външен министър Борис Джонсън сподели за Би Би Си, че се надява Западът да не стои безразличен в сходна обстановка и увери, че Лондон е подготвен за лимитирана интервенция, в случай че има " неоспорими доказателства ", че сирийският режим стои зад нова химическа офанзива.

Към момента Англия е част от обединението против " Ислямска страна ", която към момента работи в Сирия, само че няма право да употребява мощ против режима на Башар Асад, защото държавното управление на тогавашния министър председател Дейвид Камерън загуби вота в Народното събрание, който трябваше да разреши това, след химическата офанзива от 2013 година

Предшественикът на американския президент Доналд Тръмп, Барак Обама, разгласи химическите оръжия в Сирия за " алена линия ", само че не отвърна на офанзивата през 2013 година Миналата година обаче Тръмп даде заповед за въздушни удари върху базата " Шайрат " след офанзивата в Хан Шейхун.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1300)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР