Организацията за икономическо сътрудничество и развитие обяви, че световните лидери

...
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие обяви, че световните лидери
Коментари Харесай

ОИСР: 136 страни и юрисдикции се договориха за минимален корпоративен данък от 15%

Организацията за икономическо съдействие и развиване разгласи, че международните водачи са постигнали съглашение за въвеждането на най-малък корпоративен налог, съобщи Си Ен Би Си.

Групата на развитите народи е договорила минимално данъчно облагане от 15% върху облагите на най-големите мултинационални компании.

„ Това основно съглашение, утвърдено от 136 страни и юрисдикции, представляващи повече от 90% от международния БВП, ще помогне за пренасочването на повече от 125 милиарда $ от към 100 от най-големите и печеливши интернационалните предприятия в света, с цел да се подсигурява, че тези компании ще заплащат справедливия си данъчен дял там, където оперират и генерират облаги “, показват от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Пробива за завършване на договорката пристигна с помощта на някой промени по първичния текст, най-важните от които са може би тези, че ставката от 15% няма да бъде променяна на по-късен стадий и че дребните бизнеси няма да бъдат наранени от новите ограничения.

Това убеди Ирландия, която от дълги години устоява на апели за повишение на корпоративния налог, да се включи към самодейността. Унгария, която също бе настроена скептично към предлагането, промени позицията си, откакто получи увещание, че мярката ще влезе в действие след временен интервал.

Все още има недоизяснени елементи по договорката, които би трябвало да бъдат изгладени, тъй че тя да влезе в деяние през 2023 година

Финансовият министър на Съединени американски щати Джанет Йелън дефинира съглашението като „ достижение на икономическата дипломация, което се случва един път на потомство “.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР