Организацията Video Electronics Standards Association (VESA) официално представи спецификацията на

...
Организацията Video Electronics Standards Association (VESA) официално представи спецификацията на
Коментари Харесай

VESA анонсира стандарта DisplayPort 2.0

Организацията Video Electronics Standards Association (VESA) публично показа спецификацията на интерфейса DisplayPort 2.0 . Новата версия на този стандарт планува нарастване на оптималната скорост за продан на данни до 80 Gb/s., което дава опция за извеждането на изображения с 8К резолюция при висока кадрова периодичност и с уголемен динамичен диапазон (HDR) при потреблението на единствено един кабел и без да се постанова потреблението на компресия на видеосигнала.

В предходните версии на DisplayPort се употребява 8b/10b шифроване, което изразходва 20% от пропускателната дарба на интерфейса за служебни данни. Така да вземем за пример, от 32,4-те Gb/s на DisplayPort 1.3/1.4 за видеото остава единствено 25,92 Gb/s. Но при DisplayPort 2.0 се употребява по-ефективното 128b/132b, благодарения на което за потребление остават 77,4 Gb/s.



На физическо равнище новият интерфейс е взел значително неща от Thunderbolt 3, който Intel направи публичен през месец март тази година. Грубо казано, до момента в който в Thunderbolt 3 се позволява дуплексен продан на информацията със скорости до 40 Gb/s, в DP 2.0 данните се изпращат към едната страна с оптималната скорост 80 Gb/s.



А в случай че се употребява технологията за компресия Display Stream Compression, към DisplayPort 2.0 интерфейса може да бъде включен екран с резолюция 15360х8460 пиксела или по едно и също време два 8К екрана с кадрова периодичност 120 Hz. При това и в двата случая може да бъде деен разширеният динамичен диапазон. Без компресия може да се употребява един 10К екран (10240х4320 точки) или два 144 Hz 4К монитора.



DisplayPort 2.0 е назад съчетаем с предходните стандарти и ще употребява познатите до момента конектори, в това число USB Type-C в режим DisplayPort Alternate Mode.

Първите устройства с новия стандарт се чакат на пазара в края на идната година.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР