Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO) обяви през

...
Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO) обяви през
Коментари Харесай

Енергийната инфлация е на прага - лошо за потребителите, добре за бюджета

Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации (FAO) разгласи през седмицата, че цените на храните са траяли да нарастват и през септември и по този начин са достигнали 10-годишен връх. Месеци преди този момент вследствие на усложненията, които сътвори пандемията, стартира внезапното, а от началото на август в общия напън се включиха и енергийните цени - на. Всичко това подхрани инфлацията и както сподели към този момент финансовият министър тя " може и да ни изненада ".

Инфлацията от потребителите през по-високите цени, които заплащат за редица артикули и услуги. Сега се задава и енергийна инфлация, въпреки съгласно анализаторите да се чака тя да е с еднократен резултат - до пролетта. Такава е и на 19-те страни, употребяващи еврото.

През седмицата за стопанската система и в нея към този момент се виждат корекции по отношение на предвижданията от пролетта. Оценката на икономистите е, че негативът за потребителите от по-високите цени е добра вест за бюджета, който ще събере повече пари от налози.

Поскъпването, което следва

България си внася инфлацията и по тази причина " не се знае от кое място ще пристигна ", заради което и той счита, че при подготовката на бюджета за следващата година би трябвало да се плануват обществени буфери в интерес на съответно застрашени обществени групи.

Главният икономист на " Отворено общество " Георги Ангелов разяснява също пред " Дневник ", че инфлацията в България за момента се движи от интернационалните фактори - от цените на силата, петрола, горивата, тока, природния газ и храните, които нарастват на интернационалните пазари. " И това не е единствено за България, силата движи високите равнища на инфлация в Европа ", акцентира той.

Обяснява, че резултатът от енергийните цени ще се види най-много при започване на годината, когато Комисията за енергийно и водно контролиране се чака да дефинира по-високи цени за тока и парното. " Но това е еднократен резултат от повишаването на силата. Освен в случай че идващият парламент не вземе ограничения да предотврати това, само че към момента няма парламент и не може да предвиждаме ", добавя икономистът. В България ток не се създава от газ - а от въглища и нуклеарно гориво, и там разноските не са се повишили, само че са се повишили приходите на тези компании, добавя той. Посочва, че освен това състояние държавните енергийни компании ще създадат големи свръхпечалби от скъпия ток, което значи, че в бюджета ще влязат повече доходи от Данък добавена стойност, дивиденти, налог облага и т. н. Отделно България продава въглеродни излъчвания, които нарастнаха доста и това също носи високи доходи в бюджета.

" Така че страната ще завоюва милиарди от високата цена на тока и би могла с част от тези пари да компенсира повишаването за потребителите ", счита той.
 Енергийната инфлация е на прага - неприятно за потребителите, добре за бюджета
© Надежда Чипева, Капитал

Посочва, че в случай че идващият парламент " се провежда бързо " има вид да не се стигне до огромно повишаване през януари като се помогне на по-уязвимите групи - битовите консуматори и дребните компании, доколкото помощта за огромните е обект на държавна помощ, за която позволение би трябвало да даде Европейската комисия. Допуска, че може, да вземем за пример, да се подкрепят топлофикациите, с цел да не подвигат цените, или да се дадат пари на семействата, с цел да поемат повишаването. " Ако не, бюджетът ще е с огромен остатък, което не е най-разумното ", показва Ангелов. Това, което се вижда е, че бюджетните доходи порастват по-бързо от разноските, т.е. бюджетната позиция е антиинфлационна. Заради тези високи цени бюджетът повече печели и по тази причина чакам новият парламент като се окаже с огромни фискални благоприятни условия към края на годината да отиде към втора актуализация, с цел да върне част от тези пари на потърпевшите от високите енергийни цени. Така стана и с тази актуализация - първо се събраха парите, а след това се похарчиха част от тях, припомня икономистът.

Според него през пролетта, когато спадне търсенето на газ и се навакса с доставките му в Европа " ситуацията ще се контролира ". Тогава вътрешни фактори ще въздействат на инфлацията в България.

Инфлация не от импорт

Повишеното ползване е един от механизмите, които генерират инфлация. Заради недостиг на хора и фрагменти компаниите ще би трябвало да подвигат по-сериозно заплатите, предвижда Георги Ангелов. Напомни, че това е било налице и преди пандемията, която е сложила на пауза възхода на заплатите, само че се чака той още веднъж да е реалност следващата година, когато с възобновяване на стопанската система ще има напън за повдигане на цената на пазара на труда. Това ще е и вътрешният източник на инфлация.

Според Ангелов това е по-скоро позитивно от позиция на покупателната дарба и икономическия напредък, ще бъде подкрепено потрeблението.

Това е позитивен потрес върху инфлацията за разлика от сегашната обстановка.
 Георги Ангелов,
икономист

Такава роля няма да играят повишените добавки към пенсиите, счита той, защото скъпите енергийни цени " ще ги изядат ". По-скоро това компенсира пенсионерите за спомагателните разноски поради поскъпналото към този момент парно, което ще почне да се заплаща през зимата. Те ще послужат за посрещането на тези спомагателни разноски, те няма да надуят инфлацията, споделя той. " Като се платят енергийните сметки, то няма да остане доста за харчене ", заключава Ангелов.

Как се пресмята

За да пресметна промените в цените на стоките и услугите Националният статистически институт употребява по този начин наречената потребителска кошница. За тази година във въпросната кошница има 838 артикули и услуги, разпределени в четири съществени потребителски групи: хранителни артикули - 177; нехранителни артикули - 368; публично хранене - 52; услуги - 241.

В извадката от обитаемоте места са включени 27-те регионални центрове. В тях живее над 50% от популацията на страната и се осъществят над 65% от продажбите. Точките за наблюдаване през 2021 година са над 6 400 търговски обекти.

При пресмятане на инфлацията се употребяват: - базисни цени, образувани като средногодишни цени за миналата година за всеки представител от потребителската кошница;
- базисни тегла, образувани от паричните разноски за цялата предишна година.

Базисните цени и базисните тегла се актуализират всяка година. Теглата дефинират каузи (важността, значимостта) на другите артикули и услуги в потребителската кошница и от там и въздействието на изменението на техните цени върху общото изменение на цените, т.е. върху % на инфлация. Теглата пък се дефинират като се употребяват данни за домакинските бюджети на средностатистическия консуматор. Тоест, те отразяват неговото ползване, заради което изчисленията на формалната инфлация може да се разграничава от персоналните. За тях Национален статистически институт има, благодарение на който всеки може да пресметна персоналната си инфлация.

Много постоянно потребителите не считат, че инфлацията е по този начин, каквато я показва статистиката. " Човек се въздейства от цените на стоките, които купува най-често, само че те не въздействат най-сериозно върху фамилния бюджет. Ако, да вземем за пример, всеки ден си купуваш кафе и то нараства с 10 ст., това няма да се отрази върху инфлацията чак толкоз, повече ще се отрази в случай че токът нарастне с 30% от 1 януари ", изяснява Ангелов.

Национален статистически институт пресмята междинна цена за месеца и междинна цена за миналата година. Общият показател на потребителските цени (инфлация или дефлация) се пресмята като междинна претеглена от измененията в цените на всичките артикули от кошницата, следени в над 6400 търговски обекта в 27-те градове, в които се прави наблюдаване на цените.

Допълва, че хората гледат тези разноски, които най-често вършат и по тази причина е по този начин. Смята, че от няколко години цели групи артикули поевтиняват - алкохол, тютюн, дрехи, обувки, телекомуникации. " По-скоро сега множеството хора не са усетили енергийната инфлация, за която се приказва. Тепърва ще я усетят, тъй като сметките за ток и парно ще са огромна част от бюджета през зимата ", споделя той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР