Организацията обаче препоръча да не се налагат прибързани забраниНовият южноафрикански

...
Организацията обаче препоръча да не се налагат прибързани забраниНовият южноафрикански
Коментари Харесай

СЗО: И преболедували COVID-19 има риск да се заразят с „Омикрон“

Организацията обаче предложи да не се постановат прибързани забрани
Новият южноафрикански вид на ковид прониква във от ден на ден страни. Според Световната здравна организация при „ Омикрон “ има риск от заразяване даже при преболедували COVID-19.

СЗО предложи да не се постановат прибързани забрани и прикани за метод, учреден на науката и риска. Въпреки това редица страни не разрешиха пътуванията от Южна Африка и съседите ѝ поради страха от новия вид.

13 пасажери, пристигнали в Амстердам от ЮАР, са дали позитивни проби за „ Омикрон “. Общо 61 души от двата полета са били позитивни за ковид.

Също по този начин на летището полицията задържа двойка, избягала от хотел за карантинирани с COVID-19. Двамата са хванати в аероплан, малко преди да излети за Испания, пишат международните организации.

Нидерландия в петък стегна ограниченията поради новия вид, а Япония затвори границите си за чужденци. Мярката се подхваща към този момент за три седмици.

Президентът на Южна Африка осъди възбраните за пътешестване от страната му и прикани те неотложно да бъдат анулирани.

За първи път новият вид е докладван от СЗО на 24 ноември 2021 година. Първият епидемиологично потвърден случай е от Ботсвана.

Омикрон има изключително висок брой разновидности спрямо световно публикувания Делта, преобладаващ към днешна дата в Европа и света. В генома на до момента докладваните случаи на Омикрон над 30 разновидности (от общо 56) са локализирани в S-гена, кодиращ шипчестия протеин, чрез който вирусът навлиза в клетката.

В Европа за случаи на Омикрон към този момент оповестиха здравните управляващи на Белгия, Нидерландия, Дания, Англия, Германия, Италия, Чехия и Австрия.

Все още няма задоволително данни дали този вид е по-заразен (т.е. дали се предава по-лесно от човек на човек) спрямо другите разновидности на SARS-CoV-2, съгласно СЗО. В районите на Южна Африка, наранени от новия вид, броят на откритите случаи нараства. Извършват се епидемиологични изследвания, с цел да се разбере дали повода е Омикрон.

Все още няма задоволително информация дали инфекцията с разновидността Омикрон протича по-тежко спрямо другите разновидности, в това число Делта. Първоначалните данни демонстрират увеличение на хоспитализациите в Южна Африка, само че това може да се дължи на възходящия брой болни. Все още липсват данни признаците, разследване от заразяване с разновидността Омикрон, да са разнообразни от тези, провокирани от зараза с другите разновидности на SARS-CoV-2. Всички разновидности на COVID-19, в това число преобладаващият в международен мащаб Делта, могат да причинят тежко заболяване или гибел, по тази причина предварителната защита е основна.

„ Новият вариант на ковид Омикрон може да докара до болести със съществени последствия “, се споделя в изказване на СЗО.

Първоначалните данни сочат, че рискът от реинфекция се усилва при разновидността Омикрон (т.е. хора, които към този момент са преболедували COVID-19, могат по-лесно да се заразят наново с Омикрон) спрямо останалите разновидности с изключително значение.

Според откривателите доста от новите промени в генома на SARS-CoV-2 демонстрират, че този вид е мощно трансмисивен и резистентен на защитните антитела на преболедувалите и имунизираните лица, макар че към момента е прекомерно рано да се вършат дефинитивни изводи. Експертите допускат, че B.1.1.529 в началото се е развил при имунокомпрометиран човек, евентуално болен от СПИН или ХИВ, предава БГНЕС.

СЗО и специалисти (технически сътрудници на организацията) изследват евентуалното въздействие на новия вид върху имунизациите. Световната здравна организация обаче е безапелационна, че имунизациите против SARS-CoV-2 остават най-ефективното средство за понижаване на тежките случаи на COVID-19, хоспитализациите и смъртността.

Организацията прикани за ускорение на имунизацията на популацията на страните заради появяването на новия вариант.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР