Организацията на водещите интернет медии в България излезе със становище

...
Организацията на водещите интернет медии в България излезе със становище
Коментари Харесай

IAB България със становище за готвените промени в Закона за хазарта

Организацията на водещите интернет медии в България излезе със мнение по отношение на готвените промени в Закона за хазарта. То е адресирано до ръководителя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова и до ръководителя на Комисията по просвета и медии Вежди Рашидов.

Пълният текст:

Интерактив Адвъртайзинг Бюро България (наричана „ IAB България " ) е неправителствена организация на водещите Интернет медии в България. IAB България е лицензиран представител на IAB Europe за България. Мисията на организацията е да разпространява преимуществата и опциите на интерактивния маркетинг и да спомага за ускореното развиване на цифровия пазар в България, посредством осъществяване на профилирани образования, събития, пазарни изследвания и разбори.

Като организация, защитаваща ползите на българските интернет медии, няма по какъв начин да пропуснем да разясняваме предложенията за промени в законодателството в региона на рекламата на
хазартни игри и по-конкретно законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта (ЗИДЗХ), импортиран от н.п. Христиан Митев и група народни представители.

На първо място бихме желали да заявим, че предлагането не е коментирано със сдружението и нашето мнение не е взето поради. Като организация на водещите интернет медии[1], считаме че е значимо гласът на бизнеса да бъде чут и да бъде взет под внимание при образуване на законовата рамка в региона на рекламата на
хазартни игри. Още повече и с оглед спецификата на интернет медиите, считаме, че законопроектът основава опция за погрешно пояснение и използване както от страна на регулатора, по този начин и от страна на админите на интернет уеб сайтове.

Следва да отбележим, че въпреки през последните години пазарът на интернет реклама да бележи растеж, огромните интернационалните платформи като Гугъл и Фейсбук не престават да преобладават на този пазар, като единствено Фейсбук притегля 27% от всички приходите от онлайн реклама през 2017 година, а Гугъл към 23%. Третият огромен състезател е несъмнено Youtubе с 11%. С дял от приходите повече от 60%, посочените играчи ще имат опция да разгласяват и излъчват реклама на
хазартни игри без да са лимитирани от националните правила, което няма по какъв начин да се ползва за локалните админи. Ето за какво, за нас е от изключително огромно значение всяко законодателство регулиращо рекламата да бъде в съгласие и разисквано, което явно не е приложено във връзка с ЗИДЗХ.

Без да желаеме да се намесваме в политиката на Народното събрание и държавното управление, бихме желали да предложим своята експертна помощ и експертиза за формулиране на ясни текстове в ЗИДЗХ, които няма да дискриминират локалните играчи за сметка на задграничните.

Конкретно по законопроекта и отвън събитието, че той не е минал процедура по публично разискване, можем да заявим следното:

1. От Законопроекта не излиза наяве каква е „ позволената " реклама на
хазартни игри и има ли въобще такава, както се твърди в претекстовете на законопроекта. От една страна член 10, алинея 2, т. 1 и 2 от настоящия Закон за хазарта позволява оповестяване на наименованията на игрите и записаната комерсиална марка на уредника. Това се резервира и от законопроекта. От друга страна обаче, § 2, т. 1 по отношение на § 3 от законопроекта не разрешава (посредством дефиницията на „ непряка реклама " ) съобщаването на наименованията на игрите и записаната комерсиална марка на уредника.

Считаме, че сходни несъгласия и неясноти ще попречат на вярното използване на закона, както от страна на регулатора, по този начин и от получателите.

2. С § 2, т. 3 от Законопроекта се анулира член 10, алинея 6 от настоящия закон. Посочената наредба планува, че като част от Националните етични правила за реклама и комерсиална връзка се създават специфични правила по отношение на рекламата на
хазартни игри. Юридическите лица и едноличните търговци, които разгласяват, излъчват или популяризират рекламата, са длъжни да разгласяват на уеб страницата си Националните етични правила за реклама и комерсиална връзка, в това число за рекламата на хазартни игри. Юридическите лица и едноличните търговци, които разгласяват, излъчват или популяризират рекламата, са длъжни да съблюдават разпоредбите по предходното изречение.

Следва да посочим, че членовете на IAB България съблюдават Етичния кодекс на Националния съвет по единствено регулация, в това число Етичните правила за реклама и комерсиална връзка на
хазартни игри. В тази връзка буди неразбиране за какво тази работеща, съгласно нас, наредба се анулира. В документите, съпътстващи законопроекта на процедура липсват претекстове за това.

3. Като цяло считаме, че текстовете се нуждаят от съществено прецизиране, с цел да могат да бъдат предпазени ползите на всички страните - жителите, рекламодателите, пъблишърите и админите. Това може да бъде реализирано в случай че бъде спазена законовата процедура по публични съвещания, преди приемането. По този метод ще се даде опция на бизнеса да взе участие при решаването на стратегически въпроси от голяма важност за бранша на електронните онлайн медии.

Като се надяваме, че нашето мнение ще бъде взето поради оставам,

С почитание,

Христо Христов, ръководител на Управителния съвет
Интерактив Адвъртайзинг Бюро България


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР